В навечерието на Деня на народните будители в Историческия музей в Ботевград бе показана изложбата „Паметници на наследството в село Липница“. 


Събитието започна с въздействащо изпълнение на талантливата малка певица Десислава Младенска.


Изложбата е част от проект на Местната инициативна група - Ботевград. 


За първи път екип - историци – Таня Борисова и Рени Петрова направиха проучване, картотекиране, фото и GPS заснемане и описание на 20 културно-исторически обекта в района на село Липница. Сред тях античната крепост Паница Кале, Нанковския манастир с останките от средновековната църква „Света Дева Мария”, скално-пещерното светилище до пещерата Водната пещ. Интересното на това светилище е, че то е свързано с култ към Луната.


Сред  описани обекти е и голям монолитен блок, върху който има  издълбани три резервоара /кладенци/ за вода. Светилището вероятно е свързано с култа към Слънцето и  Великата богиня Майка, смятат историците.


Около Липница са описани и 14 оброка, които се правят и до днес.


Множеството оброчни камъни в района на Липница доказват древна култова традиция. Ритуалите, които се изпълняват, са смесица от езически и  християнски практики.  Сред природните забележителности на Липница са и  58-те пещери, които се намират в района.  


Освен авторите на проучването, към идеята за популяризиране на културното и природното богатство са приобщени и много доброволци, предимно млади хора, на които публично бе изказана благодарност.