Държавната опера Бургас включва и Ботевград в националното си турне. Досега при изключителен успех балетът „Лебедово езеро” бе игран в Сливен, Шумен, Добрич, Враца, Благоевград. Шедьовърът на балетното изкуство по безсмъртната музика на П. И. Чайковски ще бъде представен в Ботевград на 8 април, от 19 часа.

Постановката на големия проф. Х. Мехмедов и Веса Тонова е мащабна, интелигентно поднесена, подплатена с психологическа дълбочина, с умело заложени философски трактовки и брилянтно прокарани режисьорски идеи!

Изящните костюми са плод на творческия размах на покойната Цветанка Петкова - Стойнова, която се е погрижила за ръчното прикрепване на всеки един от камъните по естетически издържаните сценични облекла на балетистите.

Впечатляващата сценография, пренасяща зрителите в пищния кралски двор и в мистичните сцени край езерото, е дело на всепризнатия майстор на сценографията Иван Токаджиев.

Неслучайно „Лебедово езеро“ на проф. Мехмедов е считано за най-красивата постановка на безсмъртната балетна класика на родна сцена. За основен цвят на декора е избран синият – в различни нюанси. В част от сцените се използва и мултимедия, която е допълнително емоционално-смислов елемент от цялостното внушение.

Всички артисти ще разкажат – чрез средствата на изящното балетно изкуство, вълнуващата приказка за силата на истинската любов, преодоляваща препятствията, изкушенията, прокобата и болката.

Приказният сюжет, вълнуващата музика и смайващи костюми успяват
да задържат вниманието дори на най-малките зрители!


Билети се продават на касата на читалището.