botevgrad.com: Г-н Йорданов какво наложи създаването на новата партия “Обединени социалдемократи” и чия беше идеята за учредяването й?

Идеята за създаване на нова формация, която да обедини социалдемократите в страната назряваше от години. Зад нея застана две трети от националното ръковдството на партията на Александър Томов. Сред инициаторите са Йордан Гергов, Чавдар Младенов, доц. Соня Бабева, Здравка Сефари, доц. Цеков, Йовко Йовков, аз и много други. Последваха ни 16 председатели на областни структури и 120 общински организации от общо 150 в страната. Сред тези, които не се включиха в учредяването, са Правец и Самоков.
Решихме да създадем новата партия, защото сме разочаровани от действията на Александър Томов. Бяхме против той да се захваща с управлението на “Кремиковци”, тъй като това е най-мразеният завод в България. Той обаче ни лъжеше, че отива като месия с намерението да спасява завода. Заблуждаваше ни, че има идеи и работи по проекти за внедряване на система, която да пречиства вредните емисии от предприятието. Накрая се оказа, че той ни е лъгал. Разочарова индийците, разочарава и Живаго.
Бяхме против и решението на Томов да се заеме с ръководството на футболен клуб ЦСКА. Но той не ни послуша. Захвана се с отбора, защото сред неговите фенове са президентът и почти всички управляващи. Иначе Товов никога не е бил привърженик на ЦСКА. Знаем до какво състояние доведе отбора. Всички тези негативи рефлектираха върху авторитета на партията. Томов обаче не пожела да подеде оставка като партиен лидер. Именно по тази причина взехме решение да създадем нова формация, която да обедини последователите на д-р Дертлиев.

botevgrad.com: Каква е възможността новата партия да обедини и другите социалдемократични формации в страната?

Надявам се това да стане. За тази цел водим разговори с техните лидери - Камов, Нихризов и Анастасов. Смятам, че те ще се съгласят, тъй като Александър Томов не е сред нас, а той създаваше противоречията между социалдемократите и стана причина за тяхното разцепление преди години.

botevgrad.com: Ще участва ли новата формация в изборите за евродепутати и за народни представители?

Да, ще се включим със своя листа на изборите за евродепутати, а след това ще обсъдим с кои партии можем да се коалираме за участие в парламентарите избори.

botevgrad.com: Вие лично имате ли намерение да се включите в някоя от листите.

Категорично нямам подобно намерение.