"В писмото на Майкъл Лий липсва обосновка за спирането на 220 млн. евро за България по предприсъединителната програма ФАР", каза вицепремиерът Меглена Плугчиева на семинар за усвояването на евро-фондовете днес.

Плугчиева добави, че очаква следващата седмица да получи такава обосновка и изрази мнение, че Еврокомисията е трябвало първо да уведоми България за решението си за спиране на парите по ФАР-проектите.

"Предстои правителството да реши как ще се действа с проектите, за които средствата от Евросъюза бяха спрени", каза вицепремиерът.

Тези проекти са одобрени от Делегацията на Европейската комисия у нас, която работеше в София до приемането на страната в ЕС. Одобрените от нея проекти са на стойност 197 млн.евро. Плугчиева ще уведоми Еврокомисията за това.

Утре, 30 ноември 2008 г., е последният ден, в който предписъединителната програма ФАР е активна за България. Това означава, че след тази дата от ЕС няма да се правят никакви плащания по одобрени проекти.

"Общият бюджет, получен от България по ФАР, е над 700 млн.евро от 1999 г. досега", каза Меглена Плугчиева. От тях 64,4 млн.евро са отишли в министерството на регионалното развитие и благоустройството/ МРРБ/, а 153,2 млн. евро - в Министерство на финансите.

"Въпреки писмото на Майкъл Лий, не може и не бива да се съжалява за изпълненото през последните няколко месеца, защото то подейства дисциплиниращо", заяви Плугчиева и добави:"Първият ми въпрос към Майкъл Лий ще бъде защо не са възстановени акредитациите на Изпълнителните агенции по програма ФАР в МРРБ и Министерството на финансите".

"Не казвам, че всичко, което сме направили, е перфектно, но се надявах нашият напредък да бъде оценен", изтъкна вицепремиерът. Тя изрази безпокойство от липсата на титуляр на ДФ "Земеделие", както и задоволство от удължаване срока на програма САПАРД до края на 2009 г. за 720 проекта на стойност 200 млн.евро.

Вчера Меглена Плугчиева е имала работна среща с представителите на ОЛАФ, които са у нас. "Ние просто трябва да си свършим работата", каза още зам.-министър председателят.