Трети поред отговорили на въпросника на botevgrad.com са кандидатите за общинските съветници от Ред, Законност, Справедливост.

1.      Как смятате, че трябва да се осъществява връзката и координацията между общ. съвет и градоначалника?

Управлението на общината се движи от три основни лоста – общ. администрация, общ. съвет и кмета. Правомощията и отговорностите са ясно регламентирани в Закона за “Местно Самоуправление и Местната Администрация”. Спазване на чисто законовите норми, които уреждат тези отношения обаче не е достатъчно условие – не трябва да се забравят и чисто  етичните и моралните правила за поведение. Само когато са налице тези три фактора може да се постигне наистина добър синхрон и ползотворна работа.

2.      Какво мислите че трябва да се промени в работата на бъдещия общински съвет?

Този въпрос е своеобразно продължение на въпрос #1. Конкретно предлагаме следните мерки за подобряване работата на общ. съвет:

1) комисиите на общ. съвет следва да разглеждат на своите заседания и да дават предварителни становища по всички важни обществени докладни и предложения дошли от кмета или от членове на общ. съвет, за да може всички общ. съветници да се запознаят и да имат мотивирано становище по тях. Това означава да се преустанови практиката да се „спускат” докладни и предложения в самия ден на заседанието... това напълно лишава общ. съветници от възможността да потърсят и мнението на гражданите на Ботевградска община, а и без предварително проучване решението се взима така да се каже „на сляпо”.

2) Кметът трябва да информира точно и коректно общ. съветници по повод изпълнението на приетите решения и да съдейства за бързото и коректно предоставяне на допълнителни данни, които общ. администрация да изготвя, когато се изиска от общ. съветници. Това е начина те да имат обосновано мнение и да информират обществеността за случващото се в общината.

3) Организацията на работа на общинската администрация обикновено е приоритет на кмета, но общинския съвет има право да създава нови служби в общ. администрация и да определя задачите им и следва да предлага начини за оптимизиране на дейността и’. Не трябва да се забравя, че една от основните програми на Евросъюза е за подобряване на административното обслужване на гражданите.

3.      С кои групи общински съветници смятате, че ще работите най-ползотворно?

Все още не се знае кои ще са членовете на бъдещия общински съвет на Ботевградска община. Смятаме, че бихме могли да работим ползотворно с общински съветници, които имат собствена гражданска позиция и я отстояват с факти и аргументи (дори тя да не съвпада с нашите виждания по въпроса) – общо взето с всички,  които показват конструктивно мислене и отговорно поведение и покажат, че са влезли в общинския съвет за да решават проблемите на общината, а не да изпълняват партийни поръчения или да защитават частни интереси. Бихме подкрепили всякакви идеи, независимо от кой са предложени, стига да сме достатъчно убедени, че те биха били обществено полезни. Не се смятаме за капацитети по всичко и в един разумен диалог е нормално да се приеме най-точното решение на проблема, независимо коя политическа група или сдружение го е предложила. Мъдрите хора казват, че в спора се ражда истината...

Не бихме искали да сме поставени в положението да "работим" в общински съвет, в който има определена група хора, които гласуват машинално, без ропот, без мисъл, само с едничката цел да запазят статуквото, в което ползват някакви лични облаги и преференции... Хора, които от години паразитират в общината, и които са превърнали политиката в професия... мисля че всеки може да прецени сам кои са тези хора!

4.      Кои трябва да бъдат основните икономически приоритети в управлението на ботевградска община?

Няма да е изненада за никои, че инфраструктурните проекти, които според нас трябва да се предприемат приоритетно са свързани с ВиК и пътните мрежи, подобряване на здравеопазването, сметосъбирането и сметосъхранението, озеленяването и парко-поддържането, както и изграждането на множество площадки за игра (но не асфалтови, както досега).

Но за да се осъществят тези проекти, в нашата община е необходимо да се спазват няколко основни правила:

а) прозрачност при сделките с общинска собственост, спазване на законовите процедури по обществените поръчки и наличието на независим контрол, който да следи за стриктното им изпълнение. Последното е от особено значение, за да се пресекат възможностите за злоупотреби и присвоявания, както от общинската управа, така и от фирмите изпълнители.

Доста актуална е темата с качеството на полаганите асфалтови покрития- примерно пътя между Стария и Новия Изток, който беше ПРЕАСФАЛТИРАН ИЗЦЯЛО само две години след като е изграден?!? Кой плаща за некачественото изпълнение – май само съвестните данъкоплатци в общината.

б) управлението на общинските активи да бъде подчинено на един от основните стълбове и приоритети на структурните фондове на ЕС, а именно – създаването на устойчиво развитие. Това конкретно ще рече, всички действия включващи операции с общинско имущество трябва да имат поне средносрочна перспектива за създаване на непрекъснат мултиплициращ се ефект. (по просто казано - от единица инвестирана стойност, като пряк или косвен неин резултат да се създава някаква добавена стойност, която от своя страна да създава друга добавена стойност, а този ефект да продължава поне няколко години).

в) изграждане на по-ясна стратегия за развитие на общината, която да включва конкретни цели и бъдещи постижения, за които да се уточнят и предложат на обществено допитване мерките за достигането им. Това не означава да се организира референдум за всяко дребно решение, но инфраструктурни проекти на голяма стойност или от голяма обществено значение следва да бъдат подложени поне на обществено допитване.

5.      За какви проекти ще търсите финансиране от европейските фондове и по кои програми?

Хората от нашата листа имат не само наблюдения и информация по въпроса, но и лично са участвали в изготвянето на проекти, които са кандидатствали успешно за еврофинансиране.
За осъществяване на подпомагане от Европейския Съюз независимо по коя от основните програми има няколко основни „стълба” около които трябва да е съсредоточен проекта – вече упоменатия „осигуряване на устойчиво регионално развитие”, „насърчаване на конкурентоспособността”, „развитие на човешките ресурси” и „опазване на околната среда”, които като краен резултат да доведат до икономическо и социално-културно сближаване на нашата страна с другите страни от Еврозоната.

Конкретните проекти, с които следва да кандидатства нашата община трябва да бъдат свързани най-вече с няколко нерешени проблема, групирани в три основни групи:

инфраструктурни проекти – най-вече в областите на ВиК мрежата, пътната настилка, енергоспестяващо осветление, изграждане на зони за масов спорт и почивка и т.н.

екологични проекти – масово въвеждане на система за разделно сметосъбиране и обработка на отпадъците в модернизирано депо/завод

административни проекти – това са тези проекти, които хората няма как да видят и „пипнат. С такива проекти може да се кандидатства за международна консултантска и одиторска подкрепа, както и за подобряване на обслужването и информационното осигуряване на населението. Те не са за пренебрегване, защото понякога е по-добре да питаш професионалист да ти покаже верния път, а след това и да следи да го спазваш, отколкото да разчиташ само на общо взето нископлатените общински служители, че ще си гледат съвестно работата.

6.      Какви  конкретни действия смятате да предприемете за да мотивирате младите хора да останат в Ботевградска община?

Изпълнението на проекти, които са директно насочени към задържането на младите хора в града, като осигуряването им с жилища при преференциални условия би имало положителен ефект, но трябва да се изяснят критериите за подбор на хората, които ще се възползват. Поощренията за младите майки, наличието на достатъчно детски градини и ясли, които да бъдат субсидирани от общината също са инициативи, които трябва да бъдат продължени и развити.

Освен чисто финансовите придобивки и бонуси трябва да се обърне и сериозно внимание на възможностите за активен отдих и други развлечения. Това включват всички спортни площадки, поддържане на места за отдих сред природата, различни уреди и инсталации за алтернативните спортове (скейтборд, кънки, байк, паркур и защо не - спортно катерене).

Въобще като цяло, действията трябва да са насочени към това младите хора да се чувстват добре и уютно в общината, която да им предоставя подходящи условия за работа, бизнес и развлечения.

7.      Кои са най-належащите решения, които смятате, че трябва да вземе новият общински съвет?

Първите решения трябва да бъдат непосредствено свързани с организацията на работа в новия общински съвет – например правила за внасяне на докладни, предложения и т.н., които да не допускат гласуването им без предварително да са предложени за обсъждане в комисиите. Смятаме, че веднага трябва да бъдат извадени на показ всички по-значими договори и проекти и да бъдат представени конкретните данни за финансовото състояние на общината. След като има яснота по тези въпроси трябва да се приеме стратегия за развитие на общината с ясни финансови параметри,  източници на финансиране и предварителни разчети за необходимите инфраструктурни и социални проекти. В противен случай ще продължи традицията да се работи „на парче” с безразборни продажби и неясни сделки.

8.      Какви конкретни действия и мерки смятате, че са необходими за постигане на максимална прозрачност в работата на общинския съвет и общинската администрация?

Именно прозрачността в действията на общинския съвет е лайтмотив на нашата кампания! Задължително е да продължи публикуването на всички решения на общинския съвет. Но следва да се публикуват и предложенията за взимане на решения, което да даде възможност на заинтересованите да ги обсъдят и да дадат своите мнения и коментари пред своите избраници. Би било добре да се използват всички възможни форми за масови комуникация: телевизия, вестници, радио и най-вече Интернет, защото само в Интернет човек може да намери информацията, която го интересува по всяко време! Задължителни са и преки телевизионни излъчвания по местните тв канали на всяка сесия на общинския съвет.

И кметът и представители на общ. съвет трябва да се срещат с гражданите за да представят текущите проекти и да чуят мнението на хората, като такива срещи трябва да се организират най-малко веднъж месечно.

Ползотворно ще бъде и ако всички по-големи продажби на общ. имущество бъдат публикувани със снимки, с подробна информация за местонахождението и т.н. Смятаме, че публикуването на снимките и скиците на продаваните имоти ще повиши интереса, а оттам и цената (все пак се обявяват на търг).

9.      Как ще интегрирате малцинствените групи и хората в неравностойно положение?

Правомощията на общинския съветник за съжаление не позволяват кой знае какви възможности за конкретни действия по "интеграцията" на различните малцинствени групи и по-конкретно тези от ромски произход. Това, което ще се опитаме да прокараме през общинския съвет ще бъде поредица от мерки, които да стимулират ромското малцинство да участва активно в различни програми за квалификация и трудоустрояване, за да може те да разчитат на собствените си усилия, а не на социалните помощи.

Хората в неравностойно положение трябва да бъдат подпомагани, не само в чисто финансов план, но и по начин по който те да могат да бъдат пълноценни граждани. Това ще означава две неща – 1) да се търси алтернативна заетост за всички инвалиди, като се поощряват тези фирми, които ги наемат и 2) осигуряване на достъпна инфраструктурна среда (специални входове на всички учреждения, места с плавни бордюри по улиците, изискване към превозвачите за автобуси с платформа или специална стълба и т.н.)

Смятаме, че средства за тези програми могат да бъдат осигурени от европейските фондове.

10.    Какви действия ще предприемете за развитието на туризма в общината и къде виждате най-голям потенциал?

В туризма най-важното след самия туристически продукт е рекламата му. В Ботевград до момента почти отсъстват и двете.

Като първа и най-належаща стъпка трябва да създаден Съвет по Туризъм (изискуем по Закона за Туризма), който е задължителен за всяка община, която реално иска да стане предпочитана туристическа дестинация. Дейностите на съвета са да координира работата на реалните участници в туризма и да съдейства за изготвянето на стратегия за развитие на туризма в региона.

Работата на общ. съвет и администрация в сферата на турзима и екологията следва да се насочи в посока за разработване на проекти за развитие на даден вид туризъм, за привличане на нови инвеститори, непознати в нашия край. Общината трябва да подпомага всички проекти за създаване на устойчив туризъм (който не нарушава придродните дадености). 

Алтернативният туризъм (еко туризъм, спортен, маршрутно-познавателен, културно-исторически и дори селски) също има неизползван потенциал. Следва да се отбележи, че кандидатът от нашата листа Мирослав Луканов, лично участва в туристическото движение в България, като секретар на МТД „Родина”, което е постигнало редица високи успехи в сферата на Българския Туристически Съюз и може да съдейства реално за маркиране на нови туристически пътеки до обекти в района (като х. Рудината, в. Арабаконак, Боженишки урвич), както и за създаване на еко пътеки из красивите гори и планини на Ботевградска община.

Особено внимание трябва да се обърне на ученическия туризъм, за който общината трябва вложи средства по собствени проекти, защото това е отличен начин за стойностно запълване на времето на подрастващите, а социалния ефект ще надхвърли значително вложените средства.

И като заключение трябва да се подсигури и необходимата инфраструктура около туристическите обекти и отлично ниво на комуналните услуги, свързани с тях.