Водачът на листата за общински съветници на БСП дава и своя персонален отговор на въпросника на botevgrad.com

1.Как смятате, че трябва да се осъществява връзката и кординацията между общ.съвет и кмета.

По принцип взаимоотношенията са регламетнирани в Правилника за работа на общ.съвет и общ.администрация.

По важнато обаче е да има взаимното разбиране , че не могат един без друг и че оценката за тяхната работа я пише избирателя.

Необходим е динамичен диалог в процеса на подготовката на проектите за решения, а не по време на самото заседание.

Много е важно взаимодействието между кмета и председателя на Общ.съвет , а то може да бъде постигнато само на принципна основа и взаимно уважение.

2. Какво мислите, че трябва да се промени в работата на бъдещия Общински съвет

Отчитайки слабостите в работата на предходния общински съвет смятам ,че трябва да се направи следното:

да се внасят за разглеждане на заседанията само въпроси ,които са от изключителната компетентност на съвета, а кмета да решава сам въпросите по които му са предоставени права от ЗМСМА
особено важни въпроси, като приемането на бюджета, приемането на наредби и правилници да се извършва на две последователни заседания, което ще позволи да се отразят всички предложения
да се разработи и утвърди етичен кодекс за работана на общинските съветници и представителите на местната администрация
в правилника за работа на съвета да се регламентира свободни достъп на средствата за масова информация до заседанията на общинския съвет инеговите комисии

3. С кои групи съветници смятате, че ще работите най-ползотворно?

Определено считам, че при една бъдеща редакця термина група съветници следва да отпадне.

Общинските съветници са призвани да защитават обществените , а не партийни интереси и взаимодействието им следва да се извършва на принципа на законосъобразност и целесъобразност на предлаганите решения.

Анализирайки състава на отделните листи мога да прогнозирам много напрежение в работата на бъдещия общински съвет

4.Кои трябва да бъдат основните икономически приоритети в управлението на Ботевградската община.

В основата на управлението на общината следва да се изведе на челно място публично-частното партнъорство.

Промяната на отношението на общината към бизнеса, който до този момент бе разглаждан само като възможен спонсор на различните публични прояви, ще даде възможност той да се включи в осъществяване на конкретни проекти за модернизация на техническата и социална инфраструктура.

От жизнено важно значение е бързото изграждане на звена в общинската азминистрация за разработка на проекти с които да се кандидатства за привличането на средства от европейските фондове.

5. За какви проекти ще търсите финансиране от европейските фондове и по кои програми.

Редица жизнено важни проблеми на общината като изграждане на пречиствателни станции за питейни и отпадни води, подмяна вва водопроводната мрежа, изграждането на канализационни мрежи в селата , модернизация на МТБ на училищата и здравеопазването, развитието на селскя туризъм и др. могат да бъдат решени само чрез привличането на средства от европейските фондове.

Оперативни програми има достатъчно, проблема е липсата на управленски капацитет в отделните звена на общинската администрация.

6. Какви конкретни действия смятате да предприемете за да мотивирате младите харя да останат в Ботевградска община

Още в началото на мандата ще иницирам създаването на общински мласежки парламент, в които да влязат общинските съветници на младежка възраст и представители на младите хора от общината работещи и учещи тук.

Той трябва да проучва проблемите на младите хора и да генерира проекти на решения за разглеждането им от Общинския съвет.

С подкрепата на ДАМС смятам да основем шсола за подготовка на проекти за кандидатстване за привличане на средства от европейските фондове.Тук от голяма полза може да ни бъде едно дългосрочно сътрудничество с Международното висше бизнес училище.

Масовият спорт трябва да стане приоритет в работата на съответните институции в общината и да се осигури свободен достъп на младите хора да спортните съоръжения.

На базата на обществено-частното партнъорство би могло в кратки срокове да се изгради младежка трудова борса за робота на младите хора в свободното им време.

7.Какви са най-належащите решения, които смятате, че трябва да вземе новия общински съвет

На първо място да актуализира правилника за работа на общинския съвет като съдаде условия за равнопоставеност на участниците в него.Досега 60% от времето на заседанията се изяждаше от словоизлиянията на кмета, в болшинството от случаите нямащи нищо общо с разглежданиа въпрос.

Незабавно следва да се изгради комисия , която до извърши преглед на общинската собственост и извършените продажби през предходния мандат

В двемесечен срок трябва да се разработи и предложи за обществено обсъждане плана за социално-икономическо развитие през следващата година.

8.Какви конкретни действия и мерки смятяте, че са необходими за постигане на максимална прозрачност в работата на общинския съвет и общинската администрация.

На първо място следва да се осигури възможност за пряко телевизионно излъчване на заседанията на общинския съвет.

След всяко заседаниеда има задължителна пресконференция с участието на председателя на общинския съвет, кмета и ръководителите на групити съветници .

Да се въстанови длъжносста обществен посредник.

9.Кaк ще интегрирате малцинствените групи и хората в неравностойно положение.

Работата с малцинсвените групи в нашия град ромското население трябва да се извършва на базата на дългосрочна програма обхващаща градоустроството на кварталите наситени с техни представители, образоването на деца и възрастни, осигуряването на работа , здравното им осигуряване.

Те по нищо не се различават от останалите граждани на общината и към тях трябва да се прилагат законите , така както се прилагат за останалите.

Решаването на тежките им социални проблеми следва да се търси чрез разработката на проекти и привличане на средства от европейските фондове.

10.Какви действия ще предприемете за развитиета на туризма в общината и къде виждате най-голям потенциал

Общината има реални възможности за развитие на туризма в т.ч селски туризъм, исторически и т.н. но за това трябва да се проучи съществуващия опит и да се привлекат средства от различните оперативни програми.

Сериозна помощ трябва да се окаже на младежкото туристическо дружество което на базата на сътрудничеството с подобни организации от побратимените градове, може да привлече много хора в общината.