Читателите на списание Max Planck Research получиха горещи извинения от една от най-престижните научно-изследователски организации в Европа.
 
Причината е корицата на един от специалните броеве на изданието, на която по погрешка беше публикувано калиграфско съобщение на китайски език за услугите, предлагани в квартала на червените фенери в Хонг Конг, съобщи technews.bg.
 
Издателите бързо подмениха корицата, която рекламираше "горещи, млади домакини" от Далечния изток в онлайн версията и изданието на английски език, но не успяха да направят това с германското издание, което вече бе достигнало абонатите в оригиналния си вид.

Списанието неволно направи реклама на "Горещи домакини в действие!" от Далечния изток и е препоръчало тяхното "омагьосващо кокетно представление". Текстът обещава още бурлескови представления от красивите, колкото нефрит, домакини със секси тела за посетителите през деня.
 
В своето извинение към читателите организацията, която носи името на германския физик Макс Планк, създател на квантовата теория, обяснява, че китайският текст е "избран за корицата от редакторите, за да илюстрира символично фокуса на списанието върху Китай".
 
Калиграфското изображение предварително е било прегледано и одобрено от специалист по китайски йероглифи, който не видял нищо нередно.

"За наше най-дълбоко съжаление... сега стана ясно, че текстът съдържа по-дълбоки нива на значение, които не могат да бъдат разбрани веднага от човек, на когото китайският не му е първи език", казват от редакцията на изданието.