Около 300 машини и 500 плевенски зърнопроизводители от Плевен тръгнаха в 12 часа за София. Това става по решение на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи Георги Милев, член на Управителния съвет на асоциацията. В столицата зърнопроизводителите ще протестират съвместно с млекопроизводителите. “Очакваме от депутатите най-накрая да вземат решение и да не ни оставят без финанси”, каза Георги Милев.

“Управляващите доказаха, че не ги е еня за българското зърнопроизводство, като отхвърлиха всички текстове, в които бяха поискани 378 млн. лв. за национални доплащания. Готови сме във всеки момент на гражданско неподчинение, ако правата ни бъдат нарушени и ще продължим да протестираме до момента, в който управляващите разберат, че без субсидии в българското земеделие нещата няма да вървят”, добави Георги Милев.

Хасковските зърнопроизводители се заканиха днес, че ще бойкотират снегопочистването в областта, което се извършва с по-голямата част от техните машини, наемани от Пътно управление. Това ще стане, ако исканията им не бъдат изпълнени.

150 селскостопански машини блокираха днес за един час пътя Хасково – Димитровград. Акцията бе част от националния протест на зърнопроизводителите, които настояват за незабавно изплащане на директните плащания за единица площ за 2008 година, както и в бюджета за следващата година да бъдат включени 378 милиона лева субсидии за сектора. Причина за протеста са и ниските изкупни цени на зърното.