На 20 декември християнският свят почита паметта на Свети Игнатий Богоносец.

Според Писанието Христовите апостоли спорели помежду си кой от тях е най-голям.

Исус Христос, като чул за какво спорят, повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях и казал:
"Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема".

Върху това дете, което прегърнал Христос, пребъдвало Божието благословение. И именно то според преданието е Игнатий Богоносец, който по-късно бил ученик на св. Йоан Богослов, а след това епископ на Антиохийската църква

Според народните традиции предците ни наричали днешния ден Млад ден, Млада година, или Единажден, тъй като 20 декември - Игнажден, на много места се смята за първия ден на Новата година.

С Игнажден започва и Коледно-новогодишният обреден цикъл, който по своето значение е ядрото на целия зимен празничен цикъл, най-ярко отразяващ същината и символиката на традиционните български зимни празници.

На Игнажден най-важно е кой пръв ще влезе в дома. Защото "полязникът" трябва да е човек, носещ сполука, носещ вестта- добър или лош ще бъде Млада Бога, което е акцентът на празнуването по Игнажден.

И затова митологичното мислене се подготвя, като очаква Полязникът да дойде в къщата му, хем да му донесе светла вяра, хем тази вяра да не е на халос.

Затова Полязникът е редно да бъде здрав, работлив, да му идва всичко отръки, да е добър стопанин, да е заможен, но и милостив, а това ще рече - сърцат и най-вече да е речовит - речта да му е блага!

Според поверието той носи благоденствието Ви през Новата година.

Днес е краят на най-дългата нощ и началото на зимното слънцестоене, когато денят започва да расте.

Именници днес са Игнат и Пламен.