Данни за откраднати над 10 700 онлайн банкови акаунта и 149 000 имейл пароли изнесоха eксперти по сигурността от Университета на Манхейм. В продължение на седем месеца те са проучвали средствата за кибер престъпления.
Изследователите са събирали данните от т.нар. “дропзони” - публично достъпни директории на уеб сървъри, които действат като точки на обмен за данните от кейлогърите. Обемът на тези данни възлиза на 33 GB, събрани от над 173 хиляди компрометирани компютъра.
Малуеърът, изпълняван на компрометирани машини, изпраща данните в дропзоните, откъдето атакуващите могат да ги вземат и използват.
Открадните данни потенциално биха могли да донесат милиони долари на кибер престъпниците. Тази дейност е толкова печеливша, че за един ден осигурява стотици британски лири на атакуващия, посочват експертите.
Заключението на доклада е, че интернет базираната престъпност е стимулирана изключително от печалбите. Тази дейност се разширява, а същността й еволюира. Цифровата и класическата престъпност се сливат, е мнението на екпертите.