Дом, чиито уреди се командват със силата на мисълта, бе измислен в Италия. Според вестник "Република" учени от фондацията "Санта Лучия" са реализирали къща, чиито светлини, телевизори, стереоуредби и електродомакински уреди могат да се включват и изключват без използването на ръцете.

На практика всеки уред в жилището се командва с помощта на мозъчни импулси.

Изобретението е дело на екип изследователи под ръководството на Фабио Бабилони от римския университет "Ла Сапиенца".

Той е автор и на друго изобретение, свързано с ръка - робот, която се движи посредством инструкции, давани от мозъка.

"Слушалки на главата, снабдени с електроди, позволяват улавянето на вълна Р300, излъчена от мозъка, когато даден предмет е под прицела на вниманието ни. Компютър, свързан със слушалките и с електронните устройства в дома, "чете" импулса и изпраща команда за действие на специално устройство или за задвижването на малък робот", обяснява Бабилони.

В Италия изследванията в тази сфера продължават от 10 години насам. Тяхната цел е да се помогне на хората, които по една или друга причина не са в състояние да използват мускулите или ръцете си.

Според Бабилони следващата стъпка в изследванията е да се премахне използването на слушалките и те да бъдат заменени от малки безжични електроди, залепени за главата. По този начин те ще комуникират с компютъра, благодарение на безжична система.