Лихвите по кредитите ще се вдигат, прогнозират финансисти

От 1 септември БНБ увеличи минималните задължителни резерви на търговските финансови институции от 8 на 12%. Така трезорите започнаха да се задъхват и да изпитват глад за свободни пари. Поради тази причина някои от тях вдигнаха с 0,5-1% лихвите по старите заеми. Но явно и това не е помогнало.
Всички тези фактори ще доведат до ново, още по-голямо повишаване на лихвите по потребителските и жилищни заеми, и то в много скоро време, коментират финансови специалисти.
Според дилърите на междубанковия пазар има остър глад за пари, който постепенно ще се засилва. Банките с чуждестранни собственици, за които се смяташе, че няма да имат сериозни проблеми да си набавят средства отвън, не предлагат вече така щедро финансиране. Те изпращат всички свободни средства в компаниите майки, които също страдат от липса на ликвидност поради ипотечната криза в САЩ, която се прехвърли и в Европа.
"Рестрикцията на БНБ ще постигне целите си за намаляване на кредитирането. Не всички банки ще успеят да осигурят ресурс за заемите си, който ще им струва скъпо", коментира шефката на Банка ДСК Виолина Маринова. Тя обясни, че цената на външното финансиране вече е доста висока и ще продължава да расте заради ликвидните кризи на западните пазари. Така, освен че ще се вдигнат лихвите по заемите, ще се оскъпят и парите, които ще трябва да стоят като резерви в БНБ.