Израелската армия завърши подготовката за сухопътната атака в ивицата Газа.

Артилерия, бронетанкова техника и елитни подразделение на пехотата са струпани по границата с ивицата Газа в очакване на заповедта на политическото и военното ръководство.

Според военни източници планът за сухопътната операция е ясен и подробен. По мнението на наблюдателите тя трябва да започне в близките 24 часа.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак по-рано съобщи, че страната му води „тотална война" срещу ислямисткото движение Хамас, което вчера се съгласи на примирие.

Телевизионен канал показа танкове, струпани по границата с ивицата газа и войници от пехотната бригада, чакащи заповеди.

„Сухопътната операция беше опция от самото начало и разрушаването на тунелите между Газа и Египет беше част от ключовата подготовка за това.", заяви генерал Джералд Стайнберг, политически анализатор, цитиран от агенция Блумбърг.

Вчера Израел обяви за закрита военна зона граничещите с ивицата Газа райони.

Бойни самолети на израелската армия са осъществили десетки въздушни удари срещу Ивицата Газа в ранните часове на нощта, като цел на бомбардировките са били министерски сгради и обекти на силите за сигурност, съобщиха източници от групировката "Хамас" и свидетели, отбелязва АФП.

Сградите на външното и финансовото министерство са напълно унищожени, както и съседни на тях къщи.

Позиции на въоръженото крило на Хамас - Бригадите Езедин ал Касам източно и западно от град Газа също станаха обект на израелски въздушни удари.

Според информация на началника на спешните медицински служби в палестинския анклав броят на жертвите след последните удари е най-малко десет души, ранените са над 40.

Борят на убите достигна 355 души, а 1420 - ранени.