Миналата седмица (на 13ти октомври), Ерик Траут (инженер от Microsoft) направи презентация в Илинкойския университет на тема виртуализация и също така спомена Windows 7 - следващата версия на Windows след Vista.

И въпреки че презентацията не беше конкретно за Windows 7, тя съдържаше демонстрация на MinWin - вътрешен проект, който ще се използва за създаването на най-малкото и ефективно ядро, което от своя страна ще се използва в самият Windows 7.

Причината за името Windows 7 е, че това е седмото издание от NT поредицата. По ред на излизане: NT 3.1, NT 3.51, NT 4, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7.

Това, което се видя на презентацията беше че Windows 7 буутна секунди и изпълняваше функциите на съвсем опростен web server.

Сървърът можеше да показва процесите стартирани в момента (около 10-15), файловете от които е изграден Windows 7 (около 100, с общ размер 25МБ) и състоянието на паметта. Windows 7 беше стартиран на машина с 40МБ RAM и използваше едва 33. Разбира се, графична среда и други екстри нямаше, но целта е да се получи едно малко и бързо ядро, върху което после всеки ще надгражда по свой собствен избор.