Група българи втори ден не могат да се приберат в България с полет на британската компания „Изиджет” от Лондон. Самолетът трябваше да кацне още 20,30 часа в събота на Летище София, но не го направи заради метеорологичните условия като мотивът беше, че Летище София е затворено”, разказа пред Дарик радио Кирил Николов, един от 140-те пътници на самолета.

„Държаха ни два часа в самолета без никакво обяснение под претекст, че чакат новини от Летище София за разрешение за кацане. Ние се свързахме с летището и ни казаха, че то е отворено. След това ни транспортираха до терминала в Букурещ и 140 човека четири часа стояхме там под претекст, че ни осигуряват хотел. Цял ден вече ни лъжат, че осигуряват автобуси и на всеки половин час казват, че след половин час ще пристигнат. Някои от пътниците тръгнаха към България по различни начини, някои дойдоха роднини да ги вземат. Дори няма представител на „Изиджет”, с който да разговаряме, има само посредници от летищните власти, които и тях ги няма в момента”, разказа още Кирил Николов.

Летище София работи нормално, няма отменени или пренасочени полети, увериха пред Дарик радио от пресцентъра на столичната аерогара. Стефан Цветков съобщи, че по казуса с полета от Лондон за София всичко зависи от съответната авиокомпания.

Той каза, че най-голямото закъснение на полетите е в рамките на три часа (то касае пет излитащи самолета), а 20-30 минути е минималното закъснение. Цветков определи причините за таво като комплексни, а не само заради тежките метеорологични условия.

През неделния ден излетелите самолети са 46, а кацналите са 35, съобщиха още от Летище София.