На 5 януари 1889 г. един уникален футболен отбор става за първи път шампион на страната си, при това без да претърпи нито една загуба. Става дума за отбора на „Престън Норт Енд”, известен в историята като „Непобедимите”.

За две години нито един тим не успял да бие „Престън Норт Енд”. Нагласена работа, ще си кажете. Мачове ли са купували, съдии ли са заплашвали? Не. „Престън Норт Енд” играели футбол, който по онова време бил немислим.

Футболната асоциация на Англия била създадена през 1863 г., но всъщност футболна лига нямало до 1888 г. 20 години на Острова футболните функционери мъдрували кои правила да останат в играта и кои да се махнат – да се пипа ли топката с ръка, по колко души да са отборите, да е разрешено ли влизането с ключ под коленете на играчите и професионален ли да е футболът или аматьорски.

Ето как едва през 1885 г. Футболната асоциация успяла да наложи универсални правила и принципа на професионализма, тоест за първи път вече съществували играчи, които изкарвали по някоя лира с ритане. Така се появила и идеята за професионално първенство.

През 1888 г. Уилям Макгрегър – шотландският шеф на „Астън Вила”, разпратил писма до 11 отбора с предложение да се включат в нещо като лига. Това били отборите на „Акрингтън”, „Блекбърн”, „Болтън”, „Барнли”, „Дарби”, „Евертън”, „Нотс Каунти”, „Столк”, „Уулвърхемптън”, „Уест Бромич” и „Престън Норт Енд”. Така била формирана Футболна лига и започнали да играят мачове.

Обаче единият от тези отбори малко се различавал от останалите, било много трудно да му вкараш гол. Това са „Престън Норт Енд”. Сезонът им завършил без нито една загуба и на 5 януари 1889 г. официално били обявени за шампиони.

Но историята не свършва дотук. „Престън Норт Енд” взели, че спечелили и шампионата през следващата година, пак без да допуснат загуба и направили първия дубъл в историята на футбола.

Какво ли става с този отбор днес? 15-ти са в Championship-а, след дълги години забрава в ниските дивизии „Престън Норт Енд” отново се катерят към върха.