Аз не съм сигурен дали след това поведение правителството няма да преразгледа и своята оферта не в посока на увеличаване, а в посока на намаляване, каза премиерът. Няма опасност от нулева учебна година, успокои той.

На двадесет и първия ден от учителската стачка премиерът Сергей Станишев посочи кой я инспирира.

 

"Към момента кабинетът предлага на учителския персонал около 650 лева заплата, синдикатите обаче искат близо 790. Когато една такава стачка с такива максималистични искания се води по време на политическа кампания, няма начин в нея да няма политически елемент", каза Станишев, който е в Бургас. Вие добре знаете, че


масово кандидат-кметовете плащат,

 

за да се поддържа стачката, допълни той. Премиерът не каза кои кандидат кметове плащат за учителската стачка и с какви мотиви. Според него исканията на учителите са абсолютно нереалистични:

 

"Очевидно е, че има хора, които си търсят политически дивиденти от тази стачка, в начина на нейната организация, провеждане, и в степента на исканията, които са отправени. Не случайно протестите се правят преди местните избори. Стачка с такива искания преди избори няма как да няма политически ефект. Това не е синдикално искане."

 

Няма опасност от нулева учебна година,

 

успокои министър-председателят, но изрази опасение, че обществената търпимост по отношение на стачката се изчерпва:  

 

"Крайно време е учителите да вземат решение и да се върнат в класните стаи. Учителското съсловие е било винаги много важно за страната, но и родителите, и децата не бива да страдат, заради това че синдикатите решиха да не потвърдят решението, което ние постигнахме съвместно".

Станишев посочи, че това е частен случай, който дава добра индикация по отношение на политиката на правителството оттук нататък за икономическото развитие на страната.

"Първият принцип, от който няма да отстъпим, е финансовата стабилност на държавата. Вторият принцип, е че трябва да търсим максимални резерви за оптимизация и реформа на публичния сектор, защото там има много какво да се направи от гледна точка на ефективността на публичните разходи", допълни премиерът. Той каза, че правителството ще организира дискусия с участието на бизнеса, на синдикатите и ще се търси разбирането на цялото общество.

Заплахата на премиера,

че офертата за увеличение на учителските заплати може да бъде понижена, днес не е дала отражение върху продължаващите преговори със стачкуващите учители, разказаха пред bTV представители на Националния стачен комитет.

Днес от страна на кабинета в разговорите са участвали само експерти от министерствата на финансите и на образованието, но не и министрите Орешарски и Вълчев.

Общините не използват рационално средствата за средно образование, затова акцентът в преговорите днес е била философията на въвеждане на делегираните бюджети - всяко едно училище да разполага по формулата "парите вървят след ученика" с обем средства, които засягат определянето на средната брутна работна заплата в едно училище. Сега се работи по Наредба 1 - общините отпускат толкова, колкото решат, а средствата от икономии се отклоняват и се използват неефективно.

Парите трябва да влизат изцяло в училищата, казват от синдикатите. Националният стачен комитет продължава да приема мненията на регионалните структури за проект на споразумение за увеличаване на заплатите три пъти по 20% от 1 октомври, 1 януари и 1 юли, което като средна брутна заплата би означавало. За сега няма склонност да се преговаря по по-ниска оферта.

Експертните разговори продължават и утре. Стачката също продължава.