"За мен остава без отговор най-важният въпрос: кога ще бъдат възстановени доставките на газ към България?", попита българският евродепутат проф. Владко Панайотов от АЛДЕ, ДПС час и половина след началото на извънредното разширено заседание на Комисията по външна политика в Европейския парламент в Брюксел. Проф. Панайотов обрисува извънредната обстановка в България - училищата са затворени, болниците изстиват, жени, деца, възрастни бедстват като в предвоенно положение. Кога ще бъдат освободени милионите европейски заложници, попита българският евродепутат.
Когато пуснат газта от Русия, първите количества ще бъдат изпратени в България, обеща шефът на "Нефтогаз" Олег Дубина. Украинецът обясни, че технологичният срок да се възобновят доставките е 36 часа, но се надява, че експертите и от Украйна, и от Русия могат да съкратят тези часове. Очакванията му са най-напред да се отвори транзитният пункт "Орловка", единият от шестте станции по газопреносната мрежа между Русия и Украйна.
Дотогава в претъпканата зала в Европейския парламент не беше пристигнал Алексей Милер, президентът на "Газпром", чиито разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с комисаря Андрис Пиебалгс продължаваха.