Земетресение е било регистрирано в 14.05 часа на около 230 км в посока запад-югозапад от София, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Епицентърът на труса е извън границите на България. Земетресението е с магнитуд около 4,8 по скалата на Рихтер. До момента няма данни, че е усетено на територията на страната.

Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Информацията е по данни на Сеизмологичния център към Геофизиологичния институт на БАН.

Земетресение с магнитуд около 5 по скалата на Рихтер и епицентър на около 300 км югоизточно от София, на границата между Турция и Гърция в морето, бе регистрирано на 29 декември. Трусът бе усетен в областите Кърджали, Хасково, Пловдив и София.

На 15 ноември вертикален трус от 4-та степен разлюля района на София. Нов трус със сила 3,5 по Рихтер бе усетен в столицата и на 16 ноември в 7.03 минути.

Повишената сеизмична активност напоследък предизвиква загриженост и не е изключена възможността в близко бъдеще София и България да пострадат от силен трус. Такова мнение изрази в предаването „Челюсти” на 22 ноември по Дарик професор Рангел Гюров, ръководител на Департамент „Науки за земята и околната среда” в Нов Български университет.

Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и районът на Чирпан, районът на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; районът на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.