74-годишна жена от Севлиево е била измамена с 13 000 лв., съобщават от Полицията в Габрово. На 8 януари непознат мъж позвънил на телефона на възрастната жена. Той се представил за следовател и казал, че нейният внук е блъснал с колата си дете, което починало. Поискал 13 000 лв., за да прекрати работата по случая. Жената предала парите на непознатия в района на автогарата в Габрово.

В началото на седмицата друга възрастна жена от дряновското село Царева ливада бе измамена с повече от 1000 лв. по същия начин. Бабата трябвало да даде 10 000 лв. на мнимия следовател за спиране на работата по случая, но тъй като тя не разполагала с исканата сума, измамникът се съгласил и на 1100 лв. Събраната и увита в найлонов плик сума жената оставила на открито в района на селото.

За пореден път от полицията призовават гражданите да не се доверяват на подобни обаждания. Първото и най-важно нещо, което трябва да направят в такива случаи, е задължително да потърсят връзка с близките си. А органите на реда да бъдат уведомени преди предприемането на действия по изпълнение на исканията.