174 случая на несъответствие е констатирала сметната палата при проверката на имуществените декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности, техните брачни партньори и непълнолетни деца.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров съобщи, че сред неточните декларации са тези на 20 депутати, 3-ма зам.-министри, един бивш министър, 41 съдии, 20 прокурори, седем следователи, 32-ма кмета, зам.-кмета и председатели на общински съвети, един областен управител и 4-ма заместник областни управители.

Общо проверяваните от Сметната палата за 2008-ма лица са около 10500 души и в сравнение с проверката за 2007-ма се отчита намаление на броя на нарушенията при повишен брой на проверяваните.

За 2007-ма, когато не се проверяваха ръководствата на политическите партии, констатираните нарушения са 195.

За 2007-ма година е имало 17 случая на непосочване на доходи от участия в контролни органи, а при проверката за 2008-ма - само два случая.

От констатираните за миналата година 174 случая на несъответствия при 99 става въпрос за сделки с имущество осъществени от брачния партньор на съответното лице, съобщи още Валери Димитров.

Според шефа на Сметната палата, въпреки че втора година се подават такива декларации и се правят проверки по специалния закон, все още има непознаване на закона и изключително небрежно попълване на декларации.

Резултатът от проверката на Сметната палата е публикуван на сайта на институцията. За случаите на несъответствие данните се предоставят на НАП, а също и на ДАНС.

От Сметната палата категорично отказаха да коментират конкретни случаи на несъответствия или да назоват лица.