Сигналът за взрива в Скравена е получен точно в 18.55 часа в Противопожарната служба в Ботевград. Местните огнеборци са се отзовали веднага на местопроизшествието и по-най бързия начин са загасили пожара. Сградата е запазена, унищожени са обзавеждането и оборудването й.

Шефът на Противопожарната служба Васил Йошовски съобщи, че причината за взрива е допусната небрежност при работа с газова бутилка. Тя е била заредена през деня. Близо три часа преди да експлодира е стояла до печка на дърва.

За последно обектът е проверяван от служители на Противопожарната служба прз януари 2008 год. Заведението е пета категория и не се изисква разрешително за работа от Пожарната. То подлежи само на проверки за правилна експлоатация и изправност на електроуредите – информира Васил Йошовски.

С решение на общинския съвет от 2004 год. сградата на бившата стара баня в Скравена е предоставена за стопанисване на Туристическо дружество “Грамаде”, което от своя страна я отдава под наем на Дилянка Петкова. Големината на сградата е 30 квадратни метра. В нея се намират две помещения, като едното е приспособено за кухня.