Строителят Греъм Паркър успя да нареди кубчето на Рубик след 26 години опити, пише в. "Сън". 45-годишният Паркър от Портчестър (графство Хемпшир), който има едно дете, купува играчката през 1983 г. и й посвещава общо 27 400 часа.

Когато най-накрая успява да нареди кубчето, заплаква от радост и споделя пред "Сън": "Не мога да ви опиша какво облекчение изпитвам. Кубът ме влудяваше. Той беше станал център на живота ми.

Изпусках важни събития, за да мога да седя и да го нареждам. Нощем лежах буден и мислех за него. Приятели ми предлагаха да го наредят вместо мен, но аз исках сам да се справя".

В опитите си да нареди кубчето, Греъм получава болки в китките и гърба. Съпругата му Джен казва: "Манията на Греъм бе голямо изпитание за брака ни. Когато се запознахме, той вече се бе вманиачил и всеки ден с часове се опитваше да нареди куба.

Мислех да хвърля играчката, но знаех, че той няма да се успокои, докато не нареди кубчето. Световната асоциация "Кубът на Рубик" заяви, че епичните усилия на Греъм са рекорд за упоритост и продължително редене.

Най-бърз е холандецът Ерик Акерсдик. Той успява да нареди куба само за 7,08 секунди.

Главоблъсканицата е изобретена от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик през 1974 г. Оттогава досега в света са продадени 300 милиона куба на Рубик. Съществуват 43 квинтилиона възможни конфигурации на разноцветните блокчета и едно-единствено решение.