От късните часове на нощта вали дъжд над цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Националната агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ).

На територията на Областно пътно управление – Благоевград проходите Симитли – Предела – Банско и Гоце Делчев – Катунци са обработени и опесъчени. Слаб снеговалеж има на прохода Предела. 42 машини на пътноподържащите фирми са работили през нощта.
Вали дъжд в цялата Бургаска област. Проходите Айтоски и Ришки, пътят Елхово – Болярино – Средец, Обзор – Слънчев бряг – Малко Търново и Автомагистрала (АМ)“Тракия” са мокри и частично заледени. 56 машини обработват с пясък и сол настилките.
Няма дъжд на територията на област Варна. От 5.00 часа сутринта АМ “Хемус” и пътят Варна – Обзор – Бургас и Варна – Добрич са обработени и опесъчени в 5.00 часа сутринта.

Продължава да вали във Велико Търново и областта. Има закъсали автомобили, температурите са под нула градуса. Пътят Севлиево– Велико Търново – Антоново се опесъчава за трети път от сутринта. Има заледявания на пътя Бяла – Полски Тръмбеш – Велико Търново. Цялата пътна мрежа в Свищов и района е заледена. Има задръствания на пътя Стражица – Велико Търново на главен път София – Варна. Проходът Хаинбоаз е проходим при зимни условия. На пътя Бяла – Плевен лек автомобил “Ауди” 80 е навлязъл в насрещното платно и се е ударил челно в машина на пътноподържащата фирма. Има четирима ранени и движението в този участък е силно затруднено.
Вали дъжд и във Видин. 15 машини опесъчават непрекъснато пътната мрежа. Няма ограничения в движението. Главен път Е-79 е почистен и опесъчен.

Дъжд има и на територията на област Враца. Затворен за движение е участъкът Борован – Алтемир, спират се от движение автомобилите. Пътят Враца – Борован е опесъчен. Работят 48 машини на пътноподържащите фирми.
Вали суграшица в област Габрово, която обледява пътищата. Няма затворени пътища, но се образуват колони от бавно движещи се автомобили.. Проходът Шипка е обработен и опесъчен.
В Добрич настилките са сухи, облачно е, няма превалявания. Пътищата са в добро състояние.

Не вали на територията на област Кюстендил. Пътищата са проходими при зимни условия. Пътят към ГКПП “Гюешево” е почистен и опесъчен.
Движението в област Кърджали се извършва при зимни условия. Нормализирано е движението в Ардино, Кърджали, Крумовград след обработка на пътищата. 20 машини работят през цялата нощ.
Опесъчени и обработени са всички пътища от І и ІІ клас в област Ловеч, довършва се обработката на третокласната пътна мрежа, работи цялата налична техника.
Превалява слаб дъжд в Монтана, има заледявания в района на Лом. 40 машини работят в областта. Добро е състоянието на главните пътища в района.

В района на Пазарджишка област има заледявания на пътната мрежа във Велинград. Над 70 машини опесъчават пътищата в областта. Няма ограничения за движението.
Цялата налична техника в област Перник опесъчава пътната мрежа. Няма ограничения в движението. Дъждът е спрял в 7.30 часа сутринта.
Над 80 машини опесъчават пътната мрежа в област Плевен. Има лек валеж от дъжд. Затворен е пътя Българене–Белене. Пътищата в областта са обледени и непрекъснато се обработват с пясък и сол.
И в Пловдивска област вали дъжд. Нормално е движението по АМ “Тракия” и на пътищата Асеновград – Смолян, Югово – Лъки. Над 90 машини работят от малките часове на нощта.
Добро е състоянието на пътната мрежа в област Разград, въпреки обилния дъжд.

Спряно е движението почти в цялата област Русе. Отворен е пътят Русе – Бяла. Продължава да вали дъжд, температурите са минусови.
Предварително опесъчаване на пътищата в Силистра е направено тази нощ. Съвместно с органите на Пътна полиция е създадена организация да се спират от движение автомобилите в участъците където трябва да работят почистващите машини. Вали в района на Шумен и Разград.
Дъжд вали в цялата Сливенска област. Добро е състоянието на

Петолъчката и главен път Бургас – Стара Загора – Пловдив. Има ограничение за движение по пътя Нова Загора – Съдиево, както и ТИР-овете по пътя Сливен – Хаинбоаз. 20 машини опесъчават пътната мрежа.

Няма поледици в област Смолян. През нощта са работили 70 машини. Няма ограничение за движение през проходите Рожен, Превала, Пампорово и Печинско /Мадан – Златоград/. Температурата е над 4 градуса.

Вали дъжд в София-област. Почистени и опесъчени са проходите Владая и Петрохан. Над 250 машини работят и почистват настилките. За около 20-30 минути се спира движението на автомобили в участъците с големи заледявания. Няма проблеми по АМ “Хемус” и АМ “Тракия”.
Вали дъжд в област Стара Загора. Няма ограничения за движение в областта, работят 45 почистващи машини.
Вали слаб дъжд в Търговище. Опесъчават се и се обработват всички пътища в областта. Над 30 машини работят. Няма затворени за движение участъци.

Проливен дъжд има в Хасково. Пътната мрежа се опесъчава и обработва със сол, но поради ниските температури пътищата отново се заледяват. Пътищата Капитан Андреево – Пловдив, Кърджали – Хасково и Хасково – Димитровград са отворени за движение.
В Шумен няма поледица, вали слаб дъжд. Дежурните машини през нощта са обработили пътя към Хитрино и Ришкия проход.
Вали дъжд в област Ямбол, температурите са отрицателни и всички пътища са обледени. Главните пътища в областта са отворени за движени.

Поради ниските температури в цялата страна състоянието на пътя се променя за минути.
Опорните пунктове са в готовност да продължат работата през целия като увеличат броя на машините. Всички разполагат с нужните количества пясък, сол, луга и инертни материали.
НАПИ апелира към водачите на моторно-превозни средства да карат със съобразена скорост, на голяма дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, както и стриктно да спазват указанията на Пътната полиция и на служителите на пътните управления.