По всяка вероятност ще има санкции за художника Давид Черни, който се оказа, че е фалшифицирал скандалната изложба в Брюксел, на която България е представена като тоалетна. Такова мнение изрази в специално интервю за Дарик посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко. Той все още не разполага с официална информация дали скандалните макети, представящи 27-те страни членки на Съюза ще бъдат свалени от сградата на Европейския съвет в белгийската столица. Официалното откриване на експозицията, наречена „Ентропа" е предвидено за утре.

Мартин Клепетко смята, че Давид Черни едва ли ще бъде съден за това, че излъга чешкото правителство като направи собствена изложба, вместо такава на 27 автори, каквато е била договорена. Според посланика на Чехия у нас обаче за Черни ще има други санкции.

Кой е Давид Черни?

Мартин Клепетко: В Чехия се знае за него. Той е много популярен. Познат е още от първите години на прехода. Тогава той оцвети един съветски танк в розово, беше и осъден за това.

Чехия, която в момента председателства Европейския съюз, и е организатор на изложбата, ще обяви официално утре какви действия ще предприеме спрямо скандалния автор. Пресконференцията ще бъде в Брюксел. Мнозина вече определиха случилото се като голям гаф за Чехия. Как го вижда посланикът на страната у нас Мартин Клепетко: „Не знам. В началото изглеждаше като доста голям проблем. Възможно е накрая на де окаже, че тази инсталация няма да се възприема толкова негативно".