Французинът Луи Коле, на 62 години, подобри в Перпинян световния рекорд по най-продължително говорене, говорейки без прекъсване цели 124 часа, или пет дни и четири нощи.

Рекордът на французина, който автоматично го вписва в Книгата за рекорди "Гинес", бе регистриран от трима души.

С непрекъснатата си реч в продължение на 124 часа Луи Коле, който работи като гид в градския музей на каталунските изкуства и традиции, детронира предишния носител на дърдорковския рекорд – индиец, който приказвал, без да спре, „само“ 120 часа.

Коле всъщност си възвръща рекорда от 2004 година, когато отново той бил обявен за световен шампион по безспирна реч, но едва в продължение на 48 часа. Сегашното най-добро постижение французинът регистрирал на доста необичайно място – бюфета на гарата в Перпинян, под наблюдението на лекар, без да спи и като приемал съвсем лека храна, така че опитът му да не бъде нарушен и съответно – непризнат.

Французинът не говорел безсмислици, а рецитирал стихове на световни поети, говорил надълго и нашироко за Салвадор Дали – свой любим художник, и за културата на своя народ.

Рекордьорът бил подкрепян от многобройна публика по време на героичното си усилие в присъствието на музиканти и певци, които го акомпанирали и насърчавали. Накрая дърдоркото бил възнаграден с горещ аплауз.