САЩ отбелязват годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. с церемонии, които според медиите ще са по-дискретни от миналите години.

Всичко това ще се случи на фона на новите послания, отправени от Осама бин Ладен в интернет, и страховете на американците от нови атентати.

Глас, който прилича на този на бин Ладен, възхвалява в глобалната мрежа терориста Уалид ал Шехри от Саудитска Арабия. Този човек е седял на място 2В в самолета на "Америка еърлайнс", който се вряза в северната кула на Световния търговски център.

Терористичните актове от 11 септември и днес продължават да са живи в паметта американците – 81% от гражданите на САЩ определят това събитие като най-въздействащото в техния живот.

Това сочат публикувани във Вашингтон данни от социологическо проучване. Огромно мнозинство от американците – 91%, са убедени, че САЩ отново ще бъдат изложени на удар на терористите на своя територия в бъдеще.

Днес, 6 години по-късно, на четири пъти с минута мълчание ще бъде почетена паметта на жертвите от атентатите.

Това ще стане в часовете, когато на 11 септември 2001 г. четири отвлечени самолета причиниха смъртта на близо 3 000 души. Два самолета се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център.
Един самолет падна до Питсбърг в Пенсилвания, друг удари Пентагона във Вашингтон.

Традиционното четене на имената на над 2 750-те загинали в Ню Йорк ще започне в присъствието на кмета Майкъл Блумбърг, предшественика му републиканец Рудолф Джулиани, заемал поста по време на атентатите, и на сенатора демократ от щата Ню Йорк Хилари Клинтън.

Джулиани и Клинтън са претенденти за президентския пост през 2008 г., като това стана повод за критики, че церемонията ще бъде използвана за предизборни цели.