След като Златко Баретата и издирваните още петима души от групата му не се явиха в Софийската градска прокуратура, където бяха призовани, прокуратурата ги обяви за общодържавно издирване. Те ще бъдат обявени и за издирване в Европа с европейска заповед за арест, обясни градският прокурор Николай Кокинов.

Баретата е призован заради организиране и ръководене на престъпна група, свързана с разпространение на наркотични вещества и убийства. „Събрали сме достатъчно сериозни доказателства към този момент по отношение на Златомир Иванов-Баретата и част от обкръжението му – пет лица за търговия с наркотични вещества и за извършването на убийства – повече от две-три през последните години”, каза Кокинов. „Все още няма повдигнати обвинения. Няма данни да е напускал страната. В момента времето работи за прокуратурата, рано или късно ще го намерим”, уточни още градският прокурор.

В 5.30 часа тази сутрин групата за задържане на МВР е търсила Златко Баретата в дома му и е направила обиск там, съобщи адвокатът му Лъчезар Таков. Той допълни, че до момента Баретата не е получил призовка.

„Има образувано производство срещу него и още няколко лица. Изненадва ме, защото сега разбирам, че се касае за новообразувано производство въз основа на показанията на г-н Вучев. Но ако те са такива, каквото е неговото интервю, мога само да твърдя, че е несериозно да се разчита на показанията на един нечистоплътен човек”, каза Таков пред Дарик. „Няма такова искане за издирването му, това са мнения на журналистите. Никога не са го пускали за издирване, след като той има призовка за определен ден. Но, доколкото знам, не е получил призовка. Ако той е редовно призован и не се яви, тогава е редно да бъде обявен за издирване, но до момената няма редовна процедура по връчването на призовка”, уточни още адвокатът.

По думите му Златко-Баретата се намира в страната и няма от какво да се крие. Въпреки това Златомир Иванов не се яви в прокуратурата до 14.00 часа днес.

Вчера Димитър Вучев-Демби, на чиито показания най-вероятно е повдигнато обвинението, каза в ексклузивно интервю на Нина Александрова за Дарик, че Баретата държи наркотиците в България и е поръчител и извършител на няколко емблематични убийства.