Обвинителният акт срещу бившия заместник-областен управител на София-област Мариус Цаков вече е в съда, съобщи БТА. На 24 септември Мариус Цаков, който е от квотата на НДСВ, бе арестуван при получаване на подкуп в магазин “Практикер” в столичния квартал “Дружба”. Тогава той бе заловен с близо 6 хиляди лева белязани пари от поискани 25 000. Според обвинението той поискал пари от Симеон Николов заради това, че му е уредил възможността да спечели определен проект.

Сега обаче Цаков ще отговаря пред съда по обвинение за “измамливо намерение”. Обяснението на прокуратурата е, че малко хора са били готови да дадат показания, а повечето разпитани вече не си спомняли. Това не е първият случай, в който свидетели губят памет и не си спомнят факти, за които са свидетелствали по-рано. Това била и причината да не може да бъде доказано и повдигнато обвинение за корупционна схема, обясняват от държавното обвинение.

Прокуратурата смята, че Цаков е действал сам и не се е опитвал да окаже влияние върху други длъжностни лица. Ако бъде признат от съда за виновен по това обвинение той може да получи от една до осем години затвор. Ако си признае обаче и делото тръгне по съкратената процедура Цаков ще получи под минимума. От обвинението обясниха, че досега Цаков не е дал индикации да е склонен да признае вината си.