Съвременен Робин Худ изправи на нокти столичани. Малко преди 10 ч вчера сутринта неизвестният засега килър, досущ като от Средновековието, кръстосваше софийските улици. И зареждаше арбалета си пред очите на уплашени жени и деца на Женския пазар в София.
След като заредил хладното оръжие, килърът нахлул в магазин за арабски стоки "Супермаркет Багдад" на ул. "Цар Симеон" 100. Без да се замисли и да прекрачи прага на магазина, убиецът вдигнал арбалета и запратил половинметрова стрела в гърба на 41-годишния иракчанин Али Мохамед Тахер. Раненият едва успял да седне на близкия до него стол и да се обади по GSM за помощ. Звъннал на собственика на магазина Хасан Шехо и го помолил за помощ. Той пък се обадил на брат си Хералах Мохамед Шехо, който се намирал наблизо в този момент. Али бе седнал на стол, държеше се за корема, всичко бе в кръв. Молеше ме да му помогна, обясни Шехо. Пред него Али едва обяснил, че не познава нападателя. Шехо извикал Бърза помощ. Пристигналата на място линейка откарала ранения в "Пирогов", където два часа по-късно Али издъхнал. Лекарите открили входна рана в гърба на Али Тахер и изходна в дясната част на корема му. Явно стрелата е пробила черния му дроб. "Острието й бе метално, с три зъба. Това е страшно, а изстреляно от такова разстояние, е направо смъртоносно", коментира продавач от близкия магазин. Разстоянието, от което стрелял килърът, е само 4 метра.
Минути преди покушението очевидци забелязали мъж, който носел голям лък в ръцете си. Той идвал по ул. "Княз Борис I" и отивал към ул. "Цар Симеон". Вървеше с бързи крачки, слагаше стрела, обясниха продавачки в близките магазини. Секунди след атентата стрелецът отново си тръгнал по същия маршрут. Ние си говорехме на улицата и човекът с арбалета мина между нас. Този път нямаше стрела. Направи ни впечатление, защото досега други с арбалет не са минавали, обясняваха продавачките. Малко след като видели предполагаемия извършител, жените разбрали, че в магазина на Али е извършено покушение.
Минути след като иракчанинът почина в "Пирогов", в магазина на "Цар Симеон" пристигнаха експертите от отдел "Убийства" на столичната полиция. Действията им ръководи зам.-шефът на СДП Стоян Велчев, както и началникът на сектора Ивайло Спиридонов. Униформени от Трето РПУ пък разпънаха ленти около магазина и не позволяваха на никого да преминава.
В магазина ясно се виждаха следи от кръв по пода и стола, където стрелата от арбалета е застигнала Тахер. По земята бяха разпилени хранителни продукти.
Час след стрелбата полицейска кола на Трето РПУ докара пред магазина собственика Хасан Шехо. Той бе окован с белезници. Брат му Хералах обясни, че Хасан не е задържан заради убийството, а защото преди две години е причинил катастрофа в Слънчев бряг, за която го съдели. Той разказа, че двамата с брат му пристигнали от родната им Сирия у нас преди 15 години. Хералах обясни, че всъщност собственик на магазин "Багдад" е неговият брат Хасан, но обектът се водел на името на Али Тахер. Продавачите в района описваха убития като кротък човек. Той живеел в страната ни от 5 години и не създавал проблеми. Единственият му близък у нас бил неговият вуйчо, с когото пристигнали от Ирак.
Според справка на МВР Али Тахер няма криминално досие. Разследващите работят по изясняването на контактите и бизнеса на мъжа. Според една от версиите в основата на убийството са интереси в наркобизнеса. Криминалисти проверяват дали в магазин "Багдад" не се е продавала и дрога освен храни и дрехи. Разследващите обаче не изключват екзекуцията да е от ревност или заради конкуренция в бизнеса с арабски стоки. Хора от съседните магазини обясниха, че в "Багдад" влизали да пазаруват само араби.