Земетресение с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер бе усетено в 20,39 часа в Габровска област. Няма данни за жертви и разрушения.

Земетресението е усетено най-силно в Габрово. Затова се предполагаше, че неговият епицентър е точно в града. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН епицентърът на труса е бил на около 150 км в източна посока от София.

Според Европейския сеизмологичен център, епицентърът е с дълбочина 2 км на приблизително разстояние на 16 км югозападно от Габрово и 10 км от село Шипка. Жителите на Дряновска и Севлиевска община също са усетили труса, но много по-слабо.

Продължителността на земетресението бе много кратка – около две-три секунди. Първоначално се чу бучене, след което последва и самият трус. За няколко минути имаше проблеми и с мобилните връзки. В града нямаше паника. Габровци излязоха за кратко на балконите, след което се прибраха по домовете си. Има и такива, които дори не разбраха, че земята се е разлюляла. Живеещите на високите етажи обаче казват, че доста ги е разтресло – мебелите са се раздвижили, вратите им са се отворили.

На 15 април миналата година земетресение с магнитут 4,2 по Рихтер разлюля рано сутринта Габрово. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, неговият епицентър бе край тревненското село Дончевци.