Броят на жертвите от пожарите в Австралия надхвърли 131 души. Това са най-опустошителните пожари в историята на страната, обявиха властите, цитирани от Ройтерс.

До момента пламъците са унищожили над 700 къщи.

Огънят, който от няколко дни вилнее в щата Виктория е зачеркнал цели селища.

„Всички си отидоха. Всички си отидоха. Всички изгубихме къщите си", каза оцелял от Кинглаке, където повечето жители са починали в пламъците.

Много от хората са загинали докато са се опитвали да излязат от колите си, а други са се задушили в домовете си, малцина са успели да се спасят благодарение на басейните или във водните си резервоари.

Премиерът Кевин Ръд, който направи обиколка из пострадалите райони, заяви, че адът с цялата си ярост се е стоварил върху почтените хора от Виктория. Той окачестви пожарите като трагедия за цялата нация.

Премиерът обяви отпускането на спешна помощ от 10 милиона австралийски долара, което се равнява на около 7 милиона щатски долара, и обеща, че армията ще се включи в битката с огъня и в разчистването на останките. Борбата с пожарите се усложнява от високите температури и силния вятър.

 При предишната най-голяма огнена стихия от 1983 година загинаха 75 души. Сега се очаква жертвите да бъдат над два пъти повече.