Няколко акции срещу софтуерното пиратство е организирала икономическа полиция от началото на годината, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС).
Факт е и първата присъда за 2009-а за престъпление по чл. 172 а от Наказателния кодекс, съобщиха от СИБС. На 19 януари районният съд в Пещера осъди собственик на компютърен клуб условно на 7 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 1500 лв. за това, че е използвал нелегален софтуер върху 10 компютърни системи.
Предявеният в наказателното производство граждански иск на ощетените юридически лица, членове на СИБС, в размер на 2950 лв. е одобрен от съда в пълен размер, а веществените доказателства – 10 компютърни системи – са отнети в полза на държавата.
Присъдата не е обжалвана или протестирана и влиза в сила в предвидения в закона срок, уточниха от СИБС.         
По-рано този месец служители на сектор Икономическа полиция в Стара Загора иззеха клиентски компютър от фирма за асемблиране, на който е имало нелицензирани копия на програми на компании-членки на СИБС. По случая е образувано дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.
В началото на януари служители на МВР София извършиха проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на софийска фирма от рекламния бизнес. Върху четири от компютрите, един от които сървър, са намерени в работен режим копия на компютърни програми на Адоби, Саймантек и Макромидия, за чието легално придобиване и използване не са предоставени необходимите документи, съобщиха още от СИБС.
Трите компютърни системи и сървъра са иззети от полицията като доказателства по образуваното дознание за престъпление по чл.172а.
Същевременно, при извършените контролни покупки в няколко софийски дружества през януари т.г. не е била установена продажба на нелицензиран софтуер, информираха от сдружението. Независимо от този факт обаче СИБС ще продължи да наблюдава пазара на асемблирани компютърни системи, заявиха от дружеството.