Търговците с тютюневи изделия, които подадат заявления за дерегистрация по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) до 16 февруари, няма да подават дневници за покупки и продажби и справки-декларации по ЗДДС за месец януари.
Очаква се през тази седмица да бъдат обнародваните промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, с които се отменя с обратна сила задължението на търговците с тютюневи изделия да се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност.
Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) София област изпрати индивидуални писма до търговците с тютюневи изделия, с които те се уведомяват за новия данъчен режим. В дирекцията приоритетно се обработват исканията на търговците за оттегляне на заявленията за регистрация по ЗДДС, предприети са мерки за навременното обработване на документите на търговците и облекченото им обслужване.
Търговците, регистрирани по ЗДДС във връзка с досегашните изисквания на Закона за тютюна и тютюневите изделия, ще получат правото на облекчена дерегистрация по ЗДДС и възможност да възстановят стария си режим на облагане. Срокът за внасянe на първата вноска от патентния данък за търговците, които са били на облагане по този ред, се удължава до 1 април 2009 г. На тези, които внесат цялата сума по годишния патентен данък в същия срок се прави отстъпка от 5 на сто.
Крайният срок за подаване на заявления за дерегистрация е 01.04.2009 г. Ако съответния търговец не подаде такова заявление, същият е длъжен да подава ежемесечно до 14 число на следващия месец справка-декларация и дневници за покупки и продажби. Лицата, които не подадат заявление до 01.04.2009 г. ще останат регистрирани по ЗДДС две години.