Два големи телекомуникационни спътника са се сблъскали над Сибир.
Това е първият подобен сблъсък, предаде АП.

Става въпрос за спътниците Iridium (на снимката), изстрелян през 1997 година и руски спътник, изстрелян през 1993, за който се е предполагало, че вече не функционира.

На височина около790 километра над северната част на Сибир е фиксиран първият случай на сблъсък на два изкуствени спътника в космоса, съобщава CBS, като цитира представителя на NASA Никълъс Джонсън (Nicholas Johnson).

Според думите на представителя на Обединеното стратегическо командване на въоръжените сили на САЩ генерала Майкъл Кери (Michael Carey), руският спътник, по всяка вероятност телекомуникационния спътник "Космос 2251", пуснат през 1993 г. и изведен от употреба преди около 10 години,  се сблъскал с търговски спътник  на американска телекомуникационна компания Iridium.

Според думите му, в резултат на сблъсъка са се образували около 600 отломки, голямата част от които ще останат на предишната си орбита.

При това той подчертава, че за съставяне на точна картина на случилото се и установяване разположението на отломките ще са нужни не по-малко от два дни.
Теглото и на двата спътника е надвишавало 450 кг всеки.

Никълъс Джонсън от своя страна отбелязва, че сблъсъкът е станал случайно и не бива да се казва, че единият спътник е "ударил" другия.
Спред него това е първото стълкновение от такъв мащаб в космоса.

По думите на Джонсън, при подобни сблъсъци съществува голяма вероятност част от отломките да отидат на друга орбита - както по-висока, така и по-ниска от тази на удар на спътниците.

При това неголяма част от отломките вероятно се намира на една  височина с Международната космическа станция (МКС).

Независимо от това, Джонсън е уверил, че отломките не представляват сериозна опасност за  МКС и може да се избегне сблъсъка й с по-големи фрагменти от разрушените спътници.

Най-голяма опасност според него представляват малките фрагменти, които е невъзможно да бъдат забелязани от Земята.