Слух за предстоящи арести разбуни данъчните в Пловдив от петък насам, научи "24 часа". Инспектори се събирали по кафенетата край централата на Националната агенция по приходите на ул. "Скопие" и коментирали кой ще е следващият след Мария Мургина. Към 17,30 часа в петък тръгна мълвата, че териториалният директор Николай Брънчев е викан в прокуратурата и му е повдигнато обвинение по служба.

"Няма такова нещо, не сме викали никого, още по-малко сме повдигали обвинения. Ако е имало, може да е в София", заяви пред "24 часа" окръжният прокурор Андрей Атанасов. Той потвърди, че от месец и половина е образувано следствено дело срещу местни служители на данъчното във връзка с източване на ДДС. Става въпрос за скандала с избата в Брезово и гравитиращи около нея фирми, възстановили си около 7 млн. лв. след сделки с имоти.

Проверявани са 8 случая, за които вестникът вече е писал. Викани са длъжностни лица и бизнесмени на разпит, потвърди Атанасов, но отказа да назове имената им. Тогава бяха уволнени 4-ма данъчни, а още толкова се разминаха с последно предупреждение. Някои от тях били забелязани да се прокрадват край сградата на НАП на ул. "Скопие" и да разпитват колегите си за ситуацията "горе".

"Никой не ме е викал, нито ми е повдигано обвинение, нашият случай с избата в Брезово няма нищо общо със събитията около оставката на г-жа Мургина", заяви и териториалният шеф на НАП в Пловдив Николай Брънчев. "Използват сега шума в София, за да пренесат скандала по някакъв начин и в Пловдив, но това е нелепо. Скандала с ДДС-то си го разкрихме ние и сами сме докладвали", добави той.

Междувременно вчера се разбра, че прокуратурата е изискала резултатите от данъчните ревизии по аферата "Младо вино" и серията сделки с имоти, чрез които са източени 7 млн. лв. ДДС. Материалите ще бъдат предадеди идната седмица, потвърди Брънчев. В понеделник ще излезем със становище, за да стане ясно, че случаите в Силистра и Бургас нямат нищо общо с нашата история, каза данъчният шеф в Пловдив.