Изборният ден започва в 6.00 часа сутринта на 28 октомври и приключва в 19.00 часа. Ако след този час пред секционните помещения чакат още избиратели, те ще трябва да предадат документите си на членовете на секционните избирателни комисии /СИК/ и да упражнят правото си на глас до 20 часа. Тогава е крайният срок за приключване на изборния ден, припомниха от Централната избирателна комисия за местни избори /ЦИКМИ/.

Врати ще отворят 11 428 секции в страната. Желание да участват в местните избори са заявили 105 чужденци - граждани на страни-членки на Европейския съюз.

Най-много желаещи да получат парченце от местната власт има в столицата. 30 са кандидатите, които днес се борят за кметското място в София, 348 - за 24 места на районни кметове и 1140 кандидати - за 61 места в Столичния общински съвет

Право да пуснат своя глас имат близо 6 млн. 951 избиратели, като по традиция нежната половина е малко повече. За четирите вида избор има отделни интегрални бюлетини - за кметове на общини и райони, за общински съветници, за кметове на кметства. Ако всичко това ви обърква - не се притеснявайте. Грижа на секционната комисия е да ви даде толкова бюлетини, с колкото се гласува във вашия район.

Освен това пред избирателните секции ще бъдат подредени образци на бюлетините. Там ще видите и списъци с кандидатите за общински съветници от всички политически сили. Така още отвън ще откриете номера на вашите избраници. Ако нямате фаворит, например за районен кмет, ваше право е изобщо да не взимате съответната бюлетина или ако все пак сте взели - да я върнете празна.

 

В тъмната стаичка поставяте определените от ЦИКМИ знаци срещу името на вашия човек или политическа сила. Знаците може и да са други, важното е да не издават тайната на вота. По принцип е възможно и с четирилистна детелина - за късмет да отбележите вота си, но този нестандартен подход крие рискове.

 

Българските граждани с изгубени документи за самоличност ще могат да гласуват с временни удостоверения, съобщават от МВР. Звената за издаване на документи за самоличност ще работят на пълен работен ден днес и утре. Удостоверенията ще се издават при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност /лична карта и лични (зелени) паспорти/ и невъзможност да бъде издадена нова лична карта.

Със заповед на кмета на Столичната община днес се забранява продажбата на спиртни напитки в търговските обекти и на други места на територията на Столична община, предназначени за продажба и консумация на алкохол, съобщи БТА.

Забраната важи за изборния ден от 6.00 до 20.00 ч. Забраната не се отнася за обществените заведения, в които ще се провеждат семейни и обредни ритуали като сватби, кръщенета и тъжни обреди, както и за продажба на спиртни напитки на едро и продажба на бира.