Лицата, обект на Програмата се насочват с предимство към работодатели, които през последните 12 месеца не са извършвали масови съкращения

Обект на Програмата са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” безработни лица, освободени на основание чл. 328, ал. 1, т.т. 1, 2, 3, 4; чл. 327 т.т.1, 2 ,3 и/или чл. 331 от Кодекса на труда, считано от 1.11.2008г., в резултат от икономическата криза в страната и/или преструктуриране, стартиране на производство по несъстоятелност или ликвидация на предприятията и свързани с тях производства.

Приоритетно в Програмата се включват освободени безработни лица – родители на деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, ако учат, но не по-късно от 20-годишна възраст и родители на учащи деца до 16 годишна възраст, а ако продължават да учат – до придобиване на средно образование, включително до завършване на ХІІІ клас на професионална гимназия, но не повече от 20 годишна възраст.
Включването на лица, обект на Програмата в субсидирана заетост по нея се извършва не по-рано от изтичането на един месец от регистрацията на лицата в Дирекция „Бюро по труда”.

За безработните лица се предвиждат:
-организиране и провеждане на мотивационно обучение и обучение за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности по реда на чл. 63 от Закона за насърчаване на заетостта, в съответствие с потребностите на пазара на труда или на работодателите по Програмата;
-разкриване на субсидирани работни места по Програмата. С приоритет се сключват договори с работодатели, разкриващи работни места по Програмата в национални инфраструктурни обекти, по смисъла на §1 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавната собственост, а именно: изграждане и преустройство на транспортно-комуникационни мрежи и съоръжения - автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа, на други мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура - водоснабдяване, канализация, пречистване на питейни и отпадъчни води, електрификация, топлофикация, газификация и електронни съобщителни мрежи.

Работодателите, кандидати да участват в Програмата: обявяват свободните работни места за осигуряване на заетост по Програмата; сключват договор с Дирекция “Бюро по труда” за финансиране на заетостта на наетите по Програмата лица; сключват индивидуални трудови договори по Кодекса на труда с безработните лица, насочени от Дирекция “Бюро по труда”, които започват работа по Програмата за срок до 6 месечна субсидирана заетост; осигуряват допълнителна заетост за срок не по-малък от 3 месеца, съобразно изискванията на Кодекса на труда, след изтичане на срока на субсидираната заетост.

Работодатели по Програмата могат да бъдат всички работодатели от региона.
Лицата, обект на Програмата се насочват с предимство към работодатели, които през последните 12 месеца не са извършвали масови съкращения.

От Държавния бюджет се осигуряват средства на работодател, разкрил работни места за срок до 6 месеца и наел по Програмата на пълно работно време безработни лица, насочени от Дирекция “Бюро по труда”.

Средствата се осигуряват от работодателя за всяко наето по Програмата лице за времето след изтичане на периода на субсидирана заетост, за не по-малко от 3 месеца., съобщи Владимир Атанасов - директо ра Бюрото по труда.

Програмата е със срок на действие до 31.12. 2010г.
Повече информация по програмата може да получите в Дирекция “Бюро по труда” - Ботевград или на bt.botevgrad.com.