Пералната машина е помогнала най-много за еманципацията на жените по света през 20 век, пише ватиканското издание "Осерваторе романо" в статия, посветена на Международния ден на жените, който се чества днес, предаде Франс прес.

"Дебатът за това, което е изиграло най-голяма роля за еманципацията на жените, все още не е приключил. Някои смятат, че това са противозачатъчните хапчета, други твърдят, че е легализирането на аборта или правото жените да работят извън домовете си. Други обаче стигат още по-далеч и казват, че това е пералната машина", пише авторката на статията Джулия Галеоти.

В изданието на Ватикана се припомня, че пералната машина се е появила на бял свят още през 1767 г. Тя е била създадена от германския теолог Якоб Кристиан Шаферн. Първите модели перални бяха огромни и тромави, но днес те са леки и много ефикасни, отбелязва изданието.

Вестникът посочва, че пералните са възхвалявани дори от съвременни творци. За пример се цитира клип на Кейт Буш към парчето "Мисис Бартолоци", в който работеща пералня играе главна роля.