“Правителството няма да закрива общински болници. Общините са в правото си да рашеват съдбата на здравните заведения. На много места е създадено добро взаимодействие между ръководствата на болниците и общинските съвети. Управителите представят пред съветниците своите виждания за развитието на болниците и какви средства са необходими за тази цел. От своя страна общинските съвети гласуват пари за извършване на ремонтни дейности в здравните заведения, както и  за закупуване на нова апаратура за тях. 
В клиничните пътеки са включени разходите за дейността на болниците. Парите от пътеките обаче не трябва да бъдат използвани за капиталови разходи, тъй като това води до натрупване на задължения.
Предвижда се през тази година да бъде въведена електронната здравна карта, която представлява досието на пациента. Чрез тази система ще се сложи край на злоупотребите в здравните заведения. Сега много лекари поставят по две диагнози. Едната е за пациента, а другата – за Здравната каса. По този метод се източват пари от Касата.  

През този мандат няма изгледи да бъде изработена Националната здравна карта, която предвижда преструктуриране на лечебните заведения според реалните здравни потребности на хората в дадения район. Проблемът е, че в Коалицията не можем да намерим решение какъв да бъде характерът на тази карта – задължителен или пожелателен.

През настоящата година държавата предвижда повече средства за доболничната помощ, за да се решават още там проблемите на пациентите. Идеята е да не стига до хоспитализация, както е в другите държави” – каза д-р Емил Райнов в отговор на въпросите, които му бяха поставени от местни лекари по време на вчерашната среща в кино “Форум”.
На срещата бе поставен и въпросът дали е удачно пациентите да се осигуряват допълнително към частни здравни фондове. Той обаче бе лаконичен: “В случай, че фондът фалира задълженията му ще са пак на гърба на държавата.”.