В рамките на Деня на иновации, който се провежда за трета поредна година от Майкрософт България, днес отвори врати Център за иновации в Технически университет - София.

Той бе официално открит от генералния директор на Майкрософт България Огнян Киряков, ректора на Технически университет - София Проф. Камен Веселинов, заместник-председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Димитър Станчев и посланика на САЩ в България Нанси Макълдауни.

Центърът за иновации е съвместен проект на софтуерната компания и Технически университет - София.
Той ще се използва за провеждането на лабораторни упражнения и обучения на студентите, както и за повишаване квалификацията на преподавателите.

Инвестицията в новооткрития център от страна на Майкрософт България и Технически университет - София е над 25 000 лева.

Пред над 250 студенти бе обявен и стартът на глобалната програма Microsoft BizSpark за България.

Целта й е подпомагането на стартиращи технологични компании, осигурявайки им бърз и лесен достъп до най-новите платформи и средства за разработка на Майкрософт.

Включването в програмата е безплатно, а членството в нея продължава три години. През този период, компаниите, участващи в програмата, имат безплатен достъп до софтуерни решения и платформи, техническа поддръжка, осигурена от компанията, осигуряване на публичност и осъществяване на контакт с потенциални партньори, клиенти и инвеститори.

Партньори по програмата в България са Българска мрежа на бизнес ангелите, Джуниър Ачийвмънт България и Мартин Кулов (Kulov.net).

"Един от основните приоритети на компанията са дългосрочните инвестиции в образованието и екосистемата от софтуерни разработчици.

Чрез откриването на Центъра за иновации и стартирането на Microsoft BizSpark в България ние подпомагаме младите хора в целия жизнен цикъл на тяхното развите - от процеса им на обучение до професионалната им реализация и стартирането на собствен бизнес," каза генералният директор на Майкрософт България Огнян Киряков.

"Това са изключително вълнуващи програми. Те въплъщават най-добрите традиции на Майкрософт в стремежа на компанията да подпомогне България да развие пълния си потенциал - така, както фондацията "Гейтс" се стреми да направи света едно по-добро място," заяви Посланик Нанси Макълдауни, посланик на САЩ в България.

Сред акцентите в програмата бяха и атрактивни демонстрации и възможности за тестване на най-новите продукти и технологии на Майкрософт като Windows 7, Internet Explorer 8, Windows Azure Services Platform и Microsoft Surface.

Присъстващите на Деня на иновациите се запознаха и с възможностите за подпомагане на технологични проекти и стартиране на собствен бизнес с финансиране от европейски фондове.

Те им бяха представени от Деян Иванов, консултант по програма European Union Grants Advisor (EUGA), която подпомага малките и средни компании в България при кандидатстване за европейско финансиране.