Състезания по бягане на високи токчета се проведоха вчера в Мексико. Нещо повече, както твърдят организаторите, те са се увенчали с нов световен рекорд.

Победителката във финалното бягане 31-годишната Ямиле Алалуф преодоля стометровата дистанция на високи токчета за 14,74 секунди. Тъй като обаче международна федерация по бягане на високи токчета засега няма, то и официални протоколи от подобни състезания в други страни не бяха показани на журналистите.

Така че за световния рекорд просто трябваше да се повярва. При цялата комичност на ситуацията обаче международната федерация по бягане на високи токчета не е толкова далечна от реалността фантазия. Бягането на високи токчета става все по-популярно и в Европа, и в Америка. Вече започнаха да се изработват и някои общи правила.

Така например токчето не може да бъде по-ниско от седем сантиметра и повече от 15 мм в диаметър. Иначе бегачките могат да бъдат дисквалифицирани. А по-високи и по-тънки - може.

Не е регламентирано и облеклото на участничките - може да се бяга и с мини пола. Общо за състезанието в Мексико се регистрираха 500 жени, така че трябваше да бъдат проведени предварителни бягания, така че наистина да бъдат определени най-добрите.

Мъжката половина от аудиторията фенове с еднакъв ентусиазъм подкрепяше и фаворитките, и аутсайдерите, като оценяваше не само бързината, но и елегантността в спринта.

Новата, засега неофициална рекордьорка, Ямиле е бивша шампионка на Мексико в "класическото" бягане на 1 500 метра. На победителките бяха връчени чекове за престижни модни магазини, станали спонсори на състезанието.

Имаше и специални награди за най-мила усмивка и най-ефектна прическа. А за "кралица на обаянието и елегантността" беше обявена бегачката, появила се на трасето в бяла сватбена рокля.

Състезанията за щастие преминаха без травми, вероятно поради високото ниво на подготовка на участничките. Организаторите накрая съобщиха, че са събрали дарения от над 5 000 долара, които ще бъдат връчени на мексиканската асоциация на болни от церебрална парализа.