В Осло от лятото на 2010 година ще пуснат в движение автобуси, които като гориво ползват биогаз, извлечен от мръсна вода, съобщи Франс прес.

"Печалбата е на няколко фронта - става дума за енергоизточник, който почти не замърсява околната среда, възобновяем е, а горенето му предизвиква по-малко шум", заяви ръководителят на проекта Оле Якоб Йохансен.

Горивото - метан, генериран от ферментация в кални водоеми, ще бъде доставен от водопречиствателната станция в Бекелагет, която пречиства отпадните води от домовете на 250 000 граждани. Като отива в тоалетната, човек произвежда еквивалента на 8 литра дизелово гориво годишно, поясни Йохансен. Това не е много, но ако се умножи по 250 000, ще позволи на 80 автобуса да изминат по 100 000 км, допълни той.

В сравнение с дизеловото гориво, биометанът има редица предимства - свързан е с почти нулеви емисии на въглероден диоксид, а освен това позволява да се намалят със 78 на сто емисиите азотен оксид и с 98 на сто фините частици - два фактора за респираторни болести, докато шумът намалява с 92 на сто.

В сравнение с биоетанола, произведен на базата на житни растения, биометанът има също предимството да не влиза в конкуренция с удовлетворяването на нуждите от храна. Еколозите потриват доволни ръце. Това е изключително полезно за климата и за градската среда, заявиха от екологичната организация "Белона". Не виждаме никакви вреди - става дума за оптимално използване на възобновяема енергия, допълниха от организацията.

Ако всички автобуси в района на норвежката столица ползват биометан, емисиите въглероден диоксид ще намалеят с 30 000 тона годишно. Инициативата вече бе изпробвана успешно в други градове, сред които Лил и Стокхолм, където 70 автобуса ползват като гориво биометан. БТА