Орешарски хариза на общините патентния данък

Кабинетът реши да направи предизборен подарък на кметовете. Патентният данък да влиза в общинските хазни догодина, предложи финансовият министър Пламен Орешарски след заседание на парламентарната група на БСП.

Така в градовете ще бъдат налети около 80 млн. лева допълнително. Освен това общинските съвети сами ще определят размера на налога, след като държавата посочи долен и горен праг. На кмета ще се отчитат едноличните търговци, които имат оборот под 50 000 лева, занаятчиите, златарите, дребните хотелиери, автосервизите, както и компаньонките. За градоначалниците ще е по-лесно да събират патентните данъци, отколкото за държавата, коментира Орешарски.

Шефовете на общини аплодираха предложението на финансист №1. "Браво на министрите", написа с SMS Бойко Борисов, който е в Брюксел.

Вчера министър Орешарски запозна депутатите от парламентарната група на левицата с промените в данъчните закони и бюджета за догодина. Проектите трябва да бъдат внесени в парламента до края на октомври. Освен за патента общинските съвети ще решават и колко да плащаме за данък сгради след предварително определени граници. Обмисля се и индексиране на държавните дейности, които се изпълняват от кметовете.

Правителството ще осигури и кофинансиране по проектите, които се изготвят по различните оперативни програми на структурния и кохезионния фонд, обеща още Орешарски.  Министърът е представил пред депутатите и вариантите за компенсиране на ощетените от плоския данък. Вместо семейното подоходно облагане ще има по-големи детски надбавки. Обсъжда се и вариант от 25% нормативно признати разходи за свободните професии. Финансовият министър обясни още, че в Закона за бюджета не е заложено увеличение на учителските заплати извън 10-те процента за всички работещи в бюджетната сфера. На въпрос дали е възможно ръст на доходите на учителите да се получи от преструктуриране, министърът обясни, че подобно решение може да бъде взето само от Народното събрание. Депутатите ще вземат решение и за допълнителното увеличение на пенсиите, което беше решено на заседание в Евксиноград.