Утрешният празник на народните будители-Първи ноември няма да се чества в с.Ямна, защото от 1 септември 2007 г. училището е закрито.

Мотивите за необходимостта от закриването са в няколко посоки:

- Малък брой ученици в училището: към 01.04.2007 г. в училището се обучават 47 ученика.

- Високо съотношение учител/ученик: 1:4.

- Нередовно посещаване на учебните занятия от учениците, наличие на голям брой неизвинени отсъствия.

- В училището се обучават в класовете от V до VІІІ ученици, навършили задължителната училищна възраст, записани с цел пълняемост на паралелките.

- Учениците в училището ( 47 уч. ) се обучават само в слети паралелки.

-  Местните ученици са 10, в т.ч. 3 в VІІІ клас;

От направените проверки от експерти в ОбА и от констативния протокол за резултатите от предизвикана и извършена цялостна проверка от комисия на РИО  - Софийска област е видно, че:

 ·        Реализацията на учебно-възпитателния процес в училището е изключително слаба.

·        Учениците нямат елементарни знания и умения за покриване на общообразоватлния минимум, заложен в ДОИ за задължителна подготовка.

·        Налице е занижен контрол от страна на директора на училището по отношение движението на учениците и осигуряването на редовното им присъствие в клас, воденето и съхраняването на задължителната документация в училището, работата на учителите и непедагогическия персонал. 

Снимковият материал, който представям допълва картината.Разположено високо в планината, училището наистина се е нуждаело през годините от по-особен статут и отношение. Въпреки това с години там стои недовършеното общежитие, което е започнало и да се руши.Столовата се помещава в една барака от желязна конструкция.Жалка картинка, а няма по-тиха тишина от училищните коридори през ваканциите и по-жалка картина от запустено училище.