Над 40 млн. лева са дарени за различни благотворителни каузи през 2008 г. Това съобщиха от Българския дарителски форум, цитирани от БНР. Събраните пари са шест млн. лева повече от 2007 г.

През изминалата година се е увеличил обемът на даренията от компании. Те съставляват 65 процента от дарените средства през 2008 г.

След тях са частните фондации и гражданите.

Според Българския дарителски форум социалните мрежи в интернет се превръщат във водещи комуникационни канали за подкрепа на различни каузи и кампании. Увеличават се благотворителните кампании в публичното пространство и дарителството чрез sms-и.

Най-много средства под формата на пари, стоки и услуги са дарени за институциите за деца, социално слаби и хора в неравностойно положение. На второ място по обем са даренията за лечение на хора и закупуване на медицинска апаратура, а на трето място е подкрепата за каузи, свързани с образованието.

Увеличават се даренията, направени за обекти, свързани с културно-историческото наследство, в това число - за църкви и манастири.

Медиите имат силно изразена чувствителност по теми, свързани с благотворителността, особено когато са лично ангажирани с конкретни благотворителни кампании.

Според форума журналистите проявяват силна ангажираност и към теми, отнасящи се до измами и злоупотреби в тази сфера.

Областите, към които медиите проявяват най-изразен интерес при отразяването на информациите, са в сферата на социалните проблеми и здравеопазването.