В дневния ред на сесията на ОбС бяха включени за разглеждане отчетите на общинските дружества “БКС” и “Родина 75И”. За миналата година първата фирма е реализирала печалба в размер на 3 000 лв., а втората - загуба от 118 000 лв. Общото в изказванита на съветниците, които взеха отношение по отчетите на дружествата, бе, че те са пред фалит и трябва да се вземат конкретни решения за по-нататъшното им съществуване. “Фирма “Родина 75” има договор за кредитна линия. Срокът му изтича в края на септември. Това е основната причина, поради която не можем да предприемем действия на този етап” – подчерта Георги Георгиев. Той съобщи на съветниците, че в момента се освобождава административната сграда на фирма “Родина 75И”.  

БКС също ще функционира самостоятелно до септември. Дружеството ще продължи да се занимава със сметоизвозването в града и поддържане чистота в централната градска част. "БКС не може да кандидатства за обществени поръчки за ремонтни и строителни дейности, защото не е конкуретноспособна на частните фирми, каза кметът Георгиев. -Ние искаме приходите на дружество за поддържане на чистота в града, да прокриват на 100% разходите му" - допълни той.

По думи на градоначалника тежкото финансово състояние на двете  общински фирми се дължи на лошо управление от страна на предишните ръководства.

Съветниците приеха отчетите на двете фирми за миналата година. Заплатите на управителите на “БКС” и “Родина 75И” – Цанко Цанов и Николай Ненов, запазват досегашния си размер – 816 лв.