Американски астрономи откриха гигантска черна дупка, чиято маса е 24 пъти по-голяма от тази на Слънцето, оповести НАСА.

С това откритие неотдавнашен рекорд отива в историята. Става дума за черна дупка, чиято маса е 16 пъти по-голяма от тази на Слънцето и която се намира в галактиката М33. За тази черна дупка бе съобщено в средата на октомври.

Черните дупки поглъщат цялата материя и имат толкова голяма маса, че и светлината не може да се отскубне от тях. Астрофизиците ги откриват, като изследват ефекта от тяхната гравитация върху други близки обекти.

Новооткритата черна дупка се намира близо до галактиката джудже IC 10, на 1,8 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Касиопея. Тя принадлежи към категория черни дупки, които се формират със смъртта на много масивни звезди, чиято маса обикновено е около 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Не очаквахме да открием толкова масивна черна дупка, заяви астрофизичката Андреа Престуич от центъра за астрофизика Харвард - Смитсониън в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Тя е ръководила изследването, извършено с помощта на рентгеновия космически телескоп "Чандра" на НАСА.

Възможно е черните дупки, които се образуват в резултат на експлозии на звезди, да са значително по-големи, отколкото се смяташе досега, допълни тя.

Екипът на Престуич е измерил масата на гигантската черна дупка благодарение на близка гореща звезда. От нея се отделят газове, които се завъртат спираловидно по посока на черната дупка и излъчват силни рентгенови лъчи, преди да бъдат погълнати.