На среща с медиите, проведена по инициатива на организацията на онкоболните “Жажда за живот”, д-р Веселин Русинов говори за едно от най-сериозните заболявания на нашето съвремие – остеопорозата.
Болестта засяга 50 на сто от жените в менопауза и 15-20 на сто от мъжете над 45-годишна възраст. Самото заболяване представлява разрушаване на костната клетка, което води най-често до счупване на бедрената кост. Болестта е лечима на 100%. Съществуват перфектни бифосфонати за преодоляване на остеопорозата. Цената на качествените медикаменти е около 100 лв., но гарантира бързо и ефикасно лечение. Здравната каза заплаща 50 на сто от лечението на хора с установена остеопороза – каза –д-р Русинов. Той разполога с най-модерния апарат за измерване на костна плътност. Цената на един преглед е 15 лв. За измерване на костната плътност не се изисква направление от личен лекар, тъй като Здравната каса не поема разходите за изследването – уточни д-р Русинов.  Той допълни, че в продължение на 10 години е прегледал 2000 жени, от които 100 са били с остеопороза.

Според лекаря-специалист жените в менопауза трябва да се преглеждат веднъж на шест месеца. Застрашени от остеопороза са дамите, които пият по литър кафе на ден, пушат, имат заболяване на щитовидната жлеза, проблеми с яйчниците, страдат от хормонален дисбаланс, артрит и други заболявания. Те трябва да измерват костната си плътност поне веднъж годишно – съветва д-р Русинов. Той и ръководството на местната структура на онкоболните изразиха готовност да инициират кампания за измерване на костна плътност. За онкоболните жители на общината прегледът ще бъде безплатен, а за всички останали, които искат да се прегледат за остеопороза, цената ще бъде намалена от 15 на 10 лв.