Преди минути завърши извънредната сесия на ОбС. Общинските съветници гласуваха и двете предложения на кмета Георги Георгиев, включени в дневния ред. Те дадоха съгласието си общината да изтегли  700 000 лв. от "Експресбанк", за да покрие оставащата част от кредита, който бе изтеглен от банка “ЦКБ” за погасяване дълговете на болницата. Срещу сумата ще бъде ипотекирана сградата на учебния център в бившето военно поделение. Тя е оценена на 1 377 825 лв. 

“До този момен общината е покрила със собствени средства 1 000 000 лв. от кредита. Остават още 700 000 лв. Получихме уверение от Експресбанк, че тези средства ще ни бъдат отпуснати в 14-дневен срок” – обясни градоначалникът. Той информира съветниците, че вчера е провел среща с представител на банка "ЦКБ", за да подпишат нов договор за кредит. От банката обаче са поискали общината отново да заложи сградата на бившата поликлиника. Кметът обаче не е дал съгласието си.

“Не може срещу по-малък кредит да залагаме отново имущество за 4 000 000 лв. Това е в ущърб на общината. По тази причина аз проведох среща и с представители на "Експресбанк", които обещаха, че ще отпуснат  кредит срещу ипотека на имот с по-ниска оценка” – заяви Георги Георгиев пред съветниците. Той определи подходът на "ЦКБ" като “изнудвачески” и предложи на местните депутати да подкрепят предложението му общината да смени обслужващата банка, с която работи от пет години. Съветниците дадоха съгласието си.

Новата обслужваща банка на общината ще бъде "Експресбанк", за което вече е уведомено Министерството на финансите. Вероятно и всички бюджетни звена на територията на Ботевград и селата ще сменят "ЦКБ" с "Експресбанк".